Faktorji tveganja pri bolnikih s COVID-19

Aktualno-politična novica
16. 3. 2020 - 7.15

 

Dobro jutro vsem poslušalkam in poslušalcem, ki danes, upamo, da od doma, poslušate Radio Študent. Če smo prejšnji teden še lahko od daleč spremljali širjenje SARS-koronavirusa dve, smo ta teden že postavljeni tako rekoč v središče dogajanja. Ker se je virus začel eksponentno širiti po Evropi šele v zadnjih nekaj tednih, je trenutno stanje še dokaj nepredvidljivo. Na Kitajskem, kjer so beležili okužbe že od novembra lanskega leta, pa je preteklo že veliko več časa za soočanje z novo boleznijo. Raziskava današnjega ZbritOFFa, objavljena v reviji The Lancet enajstega marca, je pregledala potek razvoja bolezni pri bolnikih na Kitajskem, specifično iz mesta Vuhan, od koder virus izvira. V raziskavo so bili vključeni bolniki, ki so bolezen dokončno preboleli ali pa zaradi nje umrli. 

Raziskava je vključevala 191 ljudi, pretežno moških, starih od 18 do 87 let. Približno polovica je poleg bolezni covid-19 imela še dodatno obolenje, največkrat diabetes ter zvišan krvni pritisk. Večina ozdravljenih bolnikov je bila izpuščena iz bolnišnice 22 dan po razvoju bolezni, medtem ko je čas smrti nastopil približno 19 dan po pojavu bolezenskih znakov. 

Pri pregledu kliničnih in biokemijskih testov so bili s smrtnim izidom zlasti povezani visoka starost, prisotnost drugih obolenj ter motnje v delovanju organov, ocenjeno po točkovni lestvici SOFA. Pri ozdravelih je bilo možno zaznati delce virusa tudi do 37 dni po nastopu bolezenskih znakov, kar pomeni, da lahko virus ostane v telesu dober mesec po tem, ko se stanje obolelega izboljša. 

Ob okužbi s koronavirusom je večina bolnikov razvila značilne znake bolezni covid. To so bili oteženo dihanje, ki je trajalo 9 do 16 dni, vročina, ki je trajala od 8 do 13 dni ter kašelj, ki je trajal do 19 dni. Pri smrtnih primerih so opisani simptomi trajali do bolnikove smrti. 

Raziskava ponuja enega prvih večjih pregledov razvoja bolezni covid ter bolniških izidov v daljšem časovnem okviru. Pregled vrednosti biokemijskih testov ter njihova povezava z bolnikovim izidom nudi koristne informacije za zgodnjo prepoznavo ogroženih oseb. Prav tako je pomembna informacija o času prisotnosti virusa v bolnikih, ki bo najverjetneje narekovala potrebno dobo karantene osebe po okužbi z virusom. 

 

Iz karantene je pisal Arne. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness