Fitnes v tabletki

Aktualno-politična novica
Fitness miš
27. 6. 2022 - 8.00

Raziskovalke in raziskovalci s Stanforda so v znanstveni reviji Nature objavili članek o tem, kako jim je uspelo odkriti in identificirati molekulo, katere koncentracija se v krvi znatno poviša ob telesni vadbi. Ta snov naj bi prispevala k zmanjšanju vnosa hrane in debelosti pri miškah.

Poleg uravnotežene prehrane je telesna vadba eden izmed glavnih dejavnikov, ki pripomorejo k izgubi prekomerne telesne mase na račun maščob. Pomaga tudi pri uravnavanju apetita in izboljša metabolni profil pri prekomerno težkih in debelih osebah. Tako se zmanjša tveganje za razvoj srčnožilnih bolezni in diabetesa tipa dve.

Raziskovalna skupina je s pomočjo netarčne metabolomike spremljala miši, ki so tekale na tekalni stezi, dokler se niso utrudile. Ugotovila je, da se mišim v krvi dvigne koncentracija N-laktoil fenilalanina. Gre za spojino, ki nastaja v makrofagih, monocitih in drugih celicah imunskega sistema. Ta modificirana aminokislina je sestavljena iz laktata, ki se sprošča ob intenzivni telesni vadbi, in fenilalanina, esencialne aminokisline, ki gradi proteine v telesu.

V drugem delu raziskave so preverili delovanje N-laktoil fenilalanina. Vbrizgali so ga prekomerno težkim miškam in jih pustili počivati. Druga skupina prekomerno težkih miši pripravka ni dobila, so se pa morale izgube telesne mase lotiti s treningom. V primerjavi z mišmi, ki so tekle, so zdravljene v naslednjih 12 urah pojedle polovico manj hrane. Desetdnevno vbrizgavanje N-laktoil fenilalanina je privedlo do znatno nižjega vnosa hrane v primerjavi s kontrolno skupino, kar je zmanjšalo količino maščobnega tkiva in telesne mase.

Zanimivo je, da vbrizgavanje pripravka v miške z normalno telesno maso ni imelo učinka na hujšanje. Prav tako spojina ni delovala pri miših, ki so jo dobile oralno v obliki tablet. Sklepajo, da ta modificirana aminokislina razpade tekom prebave in zato ne more več vplivati na metabolne procese. To pomeni, da je domislica fitnesa v tabletki še precej daleč od realnosti, ni pa več povsem nedosegljiva.

Raziskovalna skupina ni ostala le pri mišjih modelih. Višje koncentracije N-laktoil fenilalanina so prav tako potrdili pri ljudeh, tudi tri ure po zaključku intenzivne telesne vadbe. To bi lahko vodilo v razvoj novih zdravil, predvsem za posameznike in posameznice, ki fizično niso sposobni telovaditi, a bi jim medicinsko inducirana simulacija telesne aktivnosti koristila. 

 

Z miškami je danes telovadil Tim.

 

Fotografija prirejena po: Barbell photo created by kjpargeter - www.freepik.com

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness