Glive - tropske vrtnarke

Aktualno-politična novica
4. 10. 2017 - 7.05

Ameriške znanstvenice in znanstveniki so v nedavno objavljeni raziskavi razkrili nov ključ do razumevanja biotske raznovrstnosti dreves v tropih. Raziskava, ki je bila izvedena v Panami, je razkrila, da glive k pestrosti rastlinskih vrst prispevajo s tem, da vplivajo na semena tropskih dreves.  Izkazalo se je namreč, da interakcije med semeni dreves in glivami vplivajo na nadaljnjo uspešnost oziroma zavrtost razvoja semen in s tem na raznolikost dreves v tropih.

Glive lahko na semena dreves vplivajo tako, da jih uničijo, ovirajo njihov razvoj ali celo nasprotno, da pomagajo njihovi kalitvi. Znanstvenice in znanstveniki še ne vedo natančno, zakaj se glive vedejo različno glede na vrsto semena, ki ga okužijo, vendar je poznavanje odziva semen na okužbo z glivo ključnega pomena za razumevanje njihovega preživetja in rasti v tropskih gozdovih.

Raziskava je potekala tako, da so v zemljo zakopali več kot 8.000 semen devetih različnih dreves, ki so avtohtona v tropskih gozdovih Paname. Semena so nato po različno dolgem času izkopali iz zemlje, razkužili njihovo površino ter jih prerezali na polovico. Prvo polovico so uporabili za ugotavljanje prisotnosti glive, ki je napadla semensko tkivo, medtem ko so s pomočjo druge polovice ugotavljali, ali je rastlinski embrio še sposoben kaljivosti.

Rezultati raziskave so pokazali, da je semena dreves okužilo več kot 200 različnih sevov gliv. Semena vsakega od devetih drevesnih vrst so okužila različne glive glede na različen čas v zemlji, strukturo tal in glede na različno drevje v okolici semen. Na območjih tropov številne drevesne vrste rastejo na skupnem območju, vendar je vsaka posamezna vrsta široko razpršena in pogosto lokalno redka.

Znanstvenice in znanstveniki so predvidevali, da so za tako raznolikost krivi specializirani patogeni, škodljivci in plenilci posameznih vrst. Ti ustvarjajo sosednja območja, na katerih so si drevesa iste vrste med seboj sovražna in s tem spodbujajo rast nesorodnih vrst. Ko se na nekem območju poveča gostota posamezne vrste drevesa, s tem postane okolje primernejše za razširjanje patogenih organizmov.

Nadaljnja raziskava semen, ki so bila laboratorijsko okužena z glivami, je pokazala, da so glive vrstno specifično vplivale na smrtnost in kalitev semen. Tako se je izkazalo tudi, da glive, ki imajo patogeni vpliv na eno drevesno vrsto, na drugo vplivajo koristno. Raziskava je tako pomemben prispevek k nadaljnjemu razumevanju raznolikosti tropskih gozdov, v katerih imajo glive ključno vlogo tudi pri razporeditvi dreves.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness