Granata antidepresivov

Aktualno-politična novica
16. 5. 2022 - 8.00

Mehiška znanstvena ekipa v reviji Frontiers in Behavioural Neuroscience poroča o antidepresivnih in antioksidativnih učinkih ekstrakta granatnega jabolka.

Za depresijo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije trenutno trpi več kot 5 odstotkov ljudi, od tega dvakrat več žensk kot moških. Pri ženski populaciji se incidenca poveča predvsem v obdobju menopavze, eden izmed razlogov za to pa naj bi bil tudi povišan nivo oksidatívnega stresa pri postmenopavznih ženskah. V tem obdobju naj bi se namreč zmanjšala koncentracija antioksidantov, kar opazimo tudi pri številnih pacientih z depresijo. Reaktivne kisikove zvrsti, ki nastajajo pri hitrem metabolizmu možganov, tako lažje oksidirajo nekatere lipide in druge molekule v možganih ter na ta način spremenijo njihovo delovanje. 

Granatno jabolko slovi po visoki koncentraciji antioksidantov. Vsebuje snovi, imenovane polifenoli, ki učinkovito zmanjšujejo oksidativni stres. Med pomembnejšimi spojinami izstopata punikalagin in elagična kislina. Znanstvena skupina je v raziskavi na podganjem modelu menopavze – podganah, ki so jim odstranili jajčnike – preučila učinkovanje ekstrakta granatnega jabolka na njihove možgane. 

Raziskovalci in raziskovalke so podgane dva tedna tretirali z ekstraktom granatnega jabolka. Podgane so nato evtanazirali, njihove možgane pa zmleli v homogeno zmes in izmerili učinkovanje oksidantov na možganski homogenat. Po dodatku oksidanta so spremljali nastanek reaktivnih kisikovih zvrsti in oksidacijo lipidov v homogenatu. Možganski homogenat podgan, ki so dva tedna prejemale ekstrakt granatnega jabolka, je bil bistveno bolj odporen na oksidativni stres. Po dodatku oksidanta se koncentracija reaktivnih kisikovih zvrsti v tem homogenatu ni povečala, v primerjavi s kontrolnim homogenatom pa je bila bistveno manjša tudi oksidacija lipidov. 

V nadaljevanju je znanstvena skupina preverila še, ali polifenola punikalagin in elagična kislina na modelne podgane delujeta antidepresivno. Za to so uporabili test fizične aktivnosti, pri katerem so podgane položili v posodo z vodo, nato pa spremljali njihov odziv. Antidepresivni učinki se kažejo kot povečano gibanje – podgane aktivno plavajo ali pa poskušajo splezati iz posode. V nižjih koncentracijah sta oba polifenola delovala antidepresivno, medtem ko so višje koncentracije povzročile imobilnost podgan – njihovo gibanje se je zmanjšalo na najmanjši možen nivo, ki je še omogočal ohranjanje glave nad gladino.

Rezultati kažejo na pomembne antioksidativne in antidepresivne učinke ekstrakta granatnega jabolka. Čeprav mehanizem antidepresivnega delovanja punikalagina in elagične kisline še ni znan, pa je povezava z njunim antioksidativnim učinkovanjem verjetna. Prihodnje raziskave bi tako lahko omogočile razvoj antidepresivov, ki temeljijo na zmanjšanju oksidativnega stresa

ZbritOFF je pripravil Luka. 

 

Avtor naslovne fotografije: Augustus Binu

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness