Iz votline v vrečo

Aktualno-politična novica
25. 3. 2020 - 7.05

Danes zjutraj skupaj z goščavskimi kenguruji poskakujemo med avstralskim grmičevjem. Slišali bomo, da samice goščavskih kengurujev, ki jim pravimo tudi valabiji, ponovno zanosijo, še preden kotijo. Opažanja znanstvenic in znanstvenikov so bila objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences

Pri sesalcih poteka razvoj zarodka nekako tako: Začne se z ovulacijo, ko se sprosti jajčece. Če pride v tem času do parjenja, se jajčece oplodi. Sledi brejost in po kotitvi obdobje laktacije, ko mladič sesa mleko. A skupina sesalcev je velika in raznolika. Nekateri so razvili prilagoditev, pri kateri se razvoj zarodka začasno ustavi ter počaka na ustrezne okoljske in življenjske razmere. Ta pojav imenujemo embrijska diapavza

Pri nekaterih sesalcih - med drugimi tudi vrečarjih - najdemo dve popolnoma ločeni maternici. Druga posebnost valabijev in ostalih vrečarjev pa je ta, da se večji del razvoja mladiča ne zgodi v maternici. Mladič se v odraslo žival razvije, ko sesa mleko iz seskov v vreči. 

Pri nekaterih vrstah sesalcev mine med ovulacijo in kotitvijo zelo malo časa. Pretekla spremljanja valabijev so pokazala, da se samice parijo nekaj dni pred kotitvijo, ostali vrečarji pa po kotitvi. Na podlagi teh opažanj so predvidevali, da samičke valabija drugič zanosijo že tekom brejosti, tako kot je to znano pri poljskem zajcu. Zanesljivih podatkov o spolnem ciklusu in času ovulacije pa do sedanje raziskave nismo imeli. V raziskavah so že poskušali spremljati drugo zanositev z vzorci krvi. To se je izkazalo za neuspešno, saj je stres ob odvzemu krvi vplival na sam potek spolnega ciklusa.

Mednarodna raziskovalna skupina je na 5 hektarjev velikem ograjenem območju naselila valabije, natančneje pa spremljala 10 samic. Začetek spremljanja živali je bil odvzem mladičev iz vreče. To sproži prekinitev embrijske diapavze in nadaljnji razvoj zarodka, ki se je ustavil pri približno stotih celicah. Pri šestih samicah so med 26. in 35. dnem po prekinjeni diapavzi spremljali prisotnost sperme z vaginalnim brisom. Bris so samicam odvzemali dnevno. Prisotnost sperme so potrdili en do dva dni pred kotitvijo, kotitev pa se je zgodila 30 dni po prekinjeni diapavzi. To kaže na to, da se valabiji res parijo v zadnjih dneh brejosti.  

Pri štirih samičkah so s petimi ultrazvočnimi pregledi do dneva kotitve spremljali dolžino zarodka. Pri dveh samičkah na zadnji dan brejosti niso več našli zarodka in tudi do kotitve ni prišlo. Se je pa zato nadaljeval razvoj zarodka v drugi maternici, ki bi drugače prešel v diapavzo. Glede na dolžino zarodka je skupina raziskovalk in raziskovalcev sklepala, da gre res za zarodek, ki se je razvil iz jajčeca, oplojenega v zadnjih dneh brejosti. 

 

Samicam želi čim manj stresa v brejosti vajenka Klara. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.