Jamski arhiv površinskih procesov

Aktualno-politična novica
18. 3. 2022 - 8.00

Znanstveniki in znanstvenice so v članku revije Geology opisali sestavo holocenskih kapnikov v izraelski jami. V sigi so prepoznali kovinske feromagnetne minerale, ki jih je voda sprala v jamo in inkapsulirala v kalcitne lamine kapnika. Analizirali so paleookolje v holocenu in ugotovili, da s pomočjo magnetnih delcev lahko natančneje določijo razvoj tal glede na takratno podnebje. 

Kovinski minerali v jamski sistem pronicajo skozi tla in nam lahko veliko povedo o preteklih fizikalno-kemijskih lastnostih tal ter nekdanji jamski hidrologiji. Trenutno je za rekonstrukcijo paleookolja iz kapnikov ena najbolj uveljavljenih metod merjenje stabilnega izotopa 13C. Povezovanje teh podatkov z ostalimi še neuveljavljenimi metodami določanja paleookolja, kot je recimo magnetizem kapnikov, viša točnost paleookoljskih interpretacij. V objavljenem delu je raziskovalna skupina vzpostavila povezavo med vnosom kovinskih mineralov in količino stabilnega izotopa 13C v jamski sigi iz dveh podnebno različnih holocenskih obdobij.

Vzorce sige so narezali na milimetrske rezine in jih izpostavili magnetnemu polju. To je poravnalo magnetne momente v sigi in olajšalo detekcijo nizkih koncentracij feromagnetnih delcev v kapniku. Tako so lahko izmerili hitrosti nalaganja feromagnetnih delcev v kalcitni sigi. Rezultati so pokazali dve obdobji holocena. Za prvo obdobje med 9,5 in 7,1 tisoč leti že vemo, da je bilo podnebje precej razmočeno. Magnetnih delcev, ki so se takrat spirali v jamsko okolje, pa zelo malo. To pomeni, da na površini ni bilo nobenega talnega pokrova oziroma je bil razvoj tal destabiliziran. Sledi drugo v sigi zabeleženo obdobje med 7 in 5,4 tisoč leti, ki so ga zaznamovali izmenjajoči se cikli sušnega in vlažnega vremena. V teh vzorcih so se magnetni delci hitreje nalagali v sigi, iz česar lahko sklepamo, da so se tla regenerirala in njihov razvoj stabiliziral.

S tem so pokazali, da se v sigah skriva bogat arhiv podatkov, ki nam lahko marsikaj pove o preteklih procesih razvoja tal na regionalnem nivoju. Treba je poudariti, da so rezultati magnetizma različni glede na geografsko širino. Vsekakor pa je znanstvena skupina odprla novo poglavje v raziskovanju paleookolja, ki je izjemnega pomena tudi za raziskave prihodnjega spreminjanja Zemlje.

Namagnetila vas je Lea, ki vam želi čudovit konec tedna.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness