Kaj žene ženske v pitje alkohola?

Kaj žene ženske v pitje alkohola?

Aktualno-politična novica
13. 11. 2017 - 7.05

V znanstveni reviji Plos One poročajo, da je ženski spolni hormon estrogen pomemben člen v procesu razvoja odvisnosti od alkohola in drugih duševnih motenj. Kot kaže, estrogen deluje na možganske centre, iz katerih se sprošča dopamin. To je živčni prenašalec, ki je odgovoren za to, da neko vedenje povežemo z nagrado in ima zato pomembno vlogo v razvoju katerekoli odvisnosti.

Ameriške znanstvenice in znanstveniki so opazovali aktivnost nevronov, iz katerih se sprošča dopamin. Izbrali so nevrone, ki izvirajo iz dela možganov, ki je bogat z dopaminom in zato povezan z odvisnostjo, to je ventralno-tegmentalno jedro. V raziskavi so sodelovale mišje samice, ki so se nahajale v različnih fazah menstrualnega ciklusa, kar so določili s pregledom vaginalnega brisa. Samice so ločili v dve skupini - eno z visoko in drugo z nizko vrednostjo estrogena v krvi.

Najprej so v vzorcu možganskega tkiva miši, ki so ga hranili v optimalnih pogojih, dodali raztopino etanola. Alkohol namreč povzroča odvisnost ravno preko delovanja na nevrone, ki izločajo dopamin. V primerjavi s samicami z nizko vrednostjo estrogena v krvi so v nevronih tistih miši, ki so ovulirale oziroma imele visoke vrednosti estrogena, zaznali dvakrat večjo hitrost proženja živčnih impulzov. Nato so v vzorec možganskega tkiva istih samic dodali snov, ki oponaša delovanje dopamina, kar je povzročilo še večje povratno zavrtje delovanja nevronov od pričakovanega.

Drugi del poskusa je potekal tako, da so samicam z odstranjenimi jajčniki predhodno v podkožje aplicirali raztopino ženskega spolnega hormona estrogena. Z nadomeščanjem hormona so dosegli porast estrogena v krvi, kar je imelo podoben učinek kot ovulacija pri zdravih samicah. Tako se je v vzorcu možganskega tkiva samic, ki so bile predhodno na nadomestni hormonski terapiji, po dodatku etanola aktivnost nevronov zopet povečala.

Učinek etanola na nevrone je pri miših, ki so bile v ovulaciji, skorajda izzvenel ob dodatku snovi, ki zavira delovanje estrogena. Zanimivo pa je, da je z dopaminom sproženo povratno zavrtje delovanja nevronov ostalo enako. Zato raziskovalke in raziskovalci sklepajo, da je estrogen na nevrone, ki izločajo dopamin, dolgoročno učinkoval že veliko pred samo izvedbo poskusa - domnevno preko genetskih mehanizmov.

Že vrsto let je znano, da se pri mnogih duševnih motnjah kažejo razlike med spoloma glede na pojavnost in starost, ob kateri se pojavi bolezen. Sedaj je razjasnjena tudi povezava med estrogenom in odvisnostjo od alkohola. V prihodnje pa bi bilo potrebno še raziskati, ali se morda težnja po uživanju alkohola pri ženskah poveča med ovulacijo, ko je ženski spolni hormon estrogen na vrhuncu.

Estrogenu in alkoholu se zaenkrat še ne bo odrekla Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness