Kako se hitro znebiti repa?

Aktualno-politična novica

Kdor je kot mulec po betonskih zidovih lovil kuščarice, se je bržkone seznanil z njihovim rahlo gnusnim obrambnim mehanizmom – z avtotomijo oziroma samoamputacijo repa. Združba raziskovalcev in raziskovalk iz Združenih držav Amerike in Združenih arabskih emiratov je opisala mehanizem, s katerim se lahko kuščar loči od repa, ko je to potrebno.

Ob napadu plenilca ima kuščar več možnosti za pobeg, če si rep amputira čim prej. Po drugi strani rep ne sme biti tako krhek, da se sam od sebe zlomi brez pravega razloga – ponovna rast celotne okončine je za žival potratna, novozgrajeni rep pa je praviloma manj prožen in šibkejši od originala. Lomljenje repa mora biti zato močno regulirano in poteka zgolj na določenih delih uda – na tako imenovanih zlomnih ravninah.

Zlomne ravnine repa je pod drobnogled – oziroma pod vrstični elektronski mikroskop – vzela tudi arabsko-ameriška raziskovalna skupina. Opazili so, da ravnine na proksimalni oziroma telesni strani sestavlja predvsem vezivno, na distalni oziroma repni strani pa mišično tkivo. Klinasto oblikovan repni del se tesno prilega v utore na telesnem delu, podobno kot vtikač v vtičnico. Kompleksno strukturiran je predvsem distalni del zlomne ravnine. Prekrivajo ga gobasto oblikovani mikrostebri, ki so na nanometrskem nivoju pokriti z vdolbinicami in izboklinami.

Raziskovalci in raziskovalke so zlomno ravnino kuščarskega repa umetno poustvarili z modelom iz silikona in preizkusili njeno trdnost ter vzdržljivost. Model je bil zelo odporen na natezne sile, medtem ko je pri upogibanju zelo hitro prišlo do zloma. Dobljeni rezultati so skladni z izvirnikom - v poskusu uporabljeni kuščarji so rep zapustili, zgolj ko se je ta močno upognil, kot bi se zgodilo v gobcu plenilca. Ta lastnost naj bi bila posledica delovanja različnih sil, med drugim kapilarnosti in sesalne sile, v stiku zlomne ravnine.

Zapletena sestava struktur v kuščarskem repu zagotavlja hkrati njegovo trdnost in krhkost – to imejte v mislih morda naslednjič, ko vam v rokah ostane kakšna luskasta okončina.

 

 

Rep je odpadel Bronji.

 

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness