Katere celice so bolj dovzetne za okužbo z virusom HIV

Aktualno-politična novica
3. 11. 2017 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina v reviji PLOS Pathogens poroča o identifikaciji biomarkerjev, ki kažejo na večjo dovzetnost celic imunskega sistema za okužbo z virusom HIV.

Celice T CD4+ so eden izmed mnogih tipov celic imunskega sistema in so glavna tarča virusa HIV. Znano pa je, da virus pravzaprav lahko vstopi v le majhen delež celic. Take so v raziskavi poimenovali permisivne celice. Za vstop virusa naj bi bile bolj dovzetne aktivirane celice T CD4+. To pomeni, da so spremenile svoje obnašanje zaradi pojava patogena v telesu. Iz mirujočega stanja celice T ob aktivaciji preidejo v bojno stanje, pri čemer se začnejo pospešeno deliti in prevzamejo različne vloge pri obrambi pred patogenom.

Raziskovalce in raziskovalke je zanimalo, ali obstajajo proteini, povezani z večjo dovzetnostjo celic za okužbo z virusom HIV. Analizirali so različne vzorce celic T CD4+, za katere je že predhodna študija pokazala, ali so bolj ali manj permisivne. Na ravni posameznih celic so izvedli sekvenciranje RNK. Na ta način so z bioinformatskimi orodji lahko primerjali izražanje genov v celicah istega vzorca in tudi med različnimi vzorci. Tako so dobili podatke o tem, kateri geni se izražajo v bolj in kateri v manj permisivnih celicah, kakšna je variabilnost izražanja in tako naprej.

Rezultati so res pokazali, da so bolj dovzetne za okužbo celice v aktiviranem stanju. Te celice so imele tudi bolj homogen vzorec izražanja genov. Na podlagi teh rezultatov in nadaljnjih poskusov so določili še, kateri proteini na površini celic kažejo na njihovo večjo permisivnost.

Najprej so celice sortirali glede na to, katere izbrane proteine so izražale. Tako dobljene populacije so poskusili okužiti z virusom HIV. Nato so določili, katere skupine celic so se okužile v največji meri. Na ta način so identificirali več biomarkerjev, ki so povezani s permisivnostjo celic. Zaključili so, da so najbolj permisivne celice, ki na površini izražajo proteine CD25, CD298, CD63 in CD317, izražanje omenjenih proteinov pa je povezano tudi z aktiviranim stanjem celice.

Izsledki bi lahko bili uporabni za napovedovanje aktivacijskega potenciala mirujočih celic T CD4+ in s tem tudi njihove permisivnosti. Kaj se zgodi s subpopulacijami celic po okužbi z virusom, pa bo treba še raziskati.

O imunskih celicah je pisala Barbara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness