Kdaj bo UI lahko zamenjala ljudi?

Aktualno-politična novica
12. 6. 2017 - 7.05

Raziskovalci in raziskovalke z univerz Yale in Oxford so predstavili rezultate svoje raziskave, v kateri so anketirali nekatere izmed najboljših znanstvenikov in znanstvenic s področja umetne inteligence. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kdaj bo po mnenju anketirancev umetna inteligenca presegla zmožnosti človeka pri opravljanju določenih nalog.

V raziskavo so bili zajeti vsi raziskovalci, ki so leta 2015 sodelovali na dveh najpomembnejših konferencah na področju umetne inteligence. Izmed 1634-ih znanstvenikov se jih je na povabilo za sodelovanje v anketi odzvalo 21 odstotkov oziroma 352.

Glavno vprašanje v anketi je bilo, kdaj bo razvoj umetne inteligence dosegel stopnjo, na kateri bodo lahko roboti oziroma naprave popolnoma samostojno opravili specifično nalogo bolje in ceneje kot človek. Iz vseh odgovorov so nato izračunali, kdaj bo s 50-odstotno verjetnostjo umetna inteligenca lahko zamenjala človeka.

S 50-odstotno verjetnostjo bo umetna inteligenca prekosila ljudi pri zlaganju perila v naslednjih šestih letih, pri prevajanju teksta in programiranju enostavnih algoritmov v Pythonu pa v osmih letih. Pri pisanju srednješolskih esejev in skladanju pop uspešnic naj bi bila umetna inteligenca enakovredna ljudem oziroma boljša v desetih letih, pri dokazovanju matematičnih izrekov pa v naslednjih štiridesetih letih.

Podobno so ugotavljali, kdaj bo umetna inteligenca lahko zamenjala človeka pri opravljanju določenih poklicev. S 50-odstotno verjetnostjo se bo voznike tovornjakov lahko zamenjalo v naslednjih desetih letih, kirurge v naslednjih štiridesetih in raziskovalce umetne inteligence v naslednjih stotih. Do popolne avtomatizacije vseh poklicev bi lahko prišlo v naslednjih 120-ih letih. Zanimivo pri tem je, da so znanstveniki iz Azije popolno avtomatizacijo vseh poklicev napovedali za kar 64 let prej kot njihovi kolegi iz Severne Amerike.

Na koncu velja poudariti, da je takšno napovedovanje po naravi izjemno špekulativno in zgodovinsko gledano zelo netočno. Hitrost avtomatizacije prav tako ni odvisna samo od tehnološkega napredka, ampak tudi od prilagodljivosti družbe in zakonodaje. Na bolj točne napovedi bo zato enostavno potrebno počakati.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness