Kje se skrivaš, motivacija?

Aktualno-politična novica
17. 11. 2022 - 8.00

Mednarodna znanstvena skupina v novi raziskavi povezuje motivirano vedenje pri ljudeh in podganah z možganskim nivojem pomembnega antioksidanta glutationa. Izsledke so objavili v spletni znanstveni reviji eLife.

Motivacijo običajno obravnavamo s psihološkega oziroma kognitivnega vidika, manj pa je znano o samih bioloških mehanizmih, ki so udeleženi v motivirano vedenje. Številne raziskave so pokazale, da pri motivaciji ključno vlogo igra del možganov, imenovan nucleus accumbens. Ta se ob motiviranem vedenju aktivira, s tem pa se v tem delu možganov poveča metabolizem in posledično proizvodnja reaktivnih kisikovih zvrsti. Novonastale kisikove spojine so za celico nevarne zaradi močnih oksidativnih lastnosti, zato jih celica nevtralizira s pomočjo antioksidantov. 

Znanstvena ekipa se je tako osredotočila na povezavo med motivacijo in možganskim nivojem pomembnega antioksidanta glutationa. S pomočjo magnetne resonance so raziskovalke določile koncentracijo tega antioksidanta in nekaterih drugih metabolitov v možganih prostovoljk. Potem so prostovoljke opravile test motivacije, pri katerem so stiskale gumijasto držalo. Če so držalo stisnile do polovice njegove maksimalne kontrakcije in ta položaj držale 3 sekunde, so prejele denarno nagrado v vrednosti 0,2, 0,5 ali enega švicarskega franka. 

Analiza podatkov je pokazala, da so se ob najvišji denarni nagradi bolje odrezale prostovoljke z višjim nivojem glutationa v možganskem jedru nucleus accumbens. Nivo ostalih metabolitov na motivacijo ni vplival. Prav tako raziskovalna skupina ni zaznala korelacije med uspešnostjo na testu in koncentracijo glutationa v drugih delih možganov. 

Znanstvena ekipa je podoben eksperiment izvedla še na podganah. Preverili so, koliko truda so podgane pripravljene vložiti, da pridobijo nagrado v obliki sladkorčka. Tudi pri njih so zaznali povezavo med motiviranim vedenjem in možganskim nivojem glutationa. Podgane z visokim nivojem tega antioksidanta so se namreč za pridobitev sladkorčka bistveno bolj potrudile. 

Za konec je raziskovalna skupina želela potrditi še kavzalnost povezave. S tem namenom so izvedli dva poskusa. V prvem so podganam v nucleus accumbens injicirali inhibitor sinteze glutationa, v drugem pa so podganam v hrano dodali N-acetil-cistein. To je pomemben prekurzor v sintezni poti glutationa, njegovo zaužitje pa dokazano poveča celični nivo tega antioksidanta.

Inhibitor sinteze glutationa je znatno zmanjšal trud, ki so ga bile podgane pripravljene vložiti v pridobitev nagrade, po drugi strani pa so bile podgane, ki so zaužile N-acetil-cistein, bistveno bolj motivirane. Raziskava je tako pokazala ključno vlogo glutationa v motiviranem vedenju in odprla nov pogled na motnje motivacije ter možnosti njihovega zdravljenja.

Motivacijo je iskal Luka.

 

Vir naslovnice: 

https://www.hippopx.com/en/motivation-strengthen-encourage-self-confidence-incentive-tackle-things-power-181595

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness