Kockasti kakci

Aktualno-politična novica
4. 5. 2021 - 7.05

Današnji Znanstveni britoff namenjamo nenavadni raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Soft Matter. Pri tem je ime revije še posebej prikladno, saj raziskava govori o iztrebkih. Natančneje o kockasto oblikovanih iztrebkih golonosih vombatov.

Vombati so družina iz podrazreda vrečarjev in živijo v Avstraliji. So zelo dobro prilagojeni na sušne pogoje in lahko preživijo ob zelo nizki ravni hranil, ki jih dobijo le iz trav in šašev. Znani so po tem, da imajo iztrebke kockaste oblike, ki za živalski svet sicer niso običajni. Gotovo ste že opazili, da je povprečni iztrebek ljudi ali kakšne druge živali bolj valjaste oblike. Zaradi nenavadnosti vombatskih iztrebkov je zato nastalo veliko hipotez, kako v njihovem črevesju pride do takšne oblike. Nekatere so predvidevale, da je to posledica oblike medeničnega obroča, druge so pravile, da je to zaradi geometrično oblikovanega sfinktra. Pa vendar nobena izmed naštetih hipotez ni bila potrjena, saj do sedaj nihče ni natančneje raziskal prebavil vombatov.

Kot že omenjeno, je raziskovalna skupina opazovala iztrebke golonosih vombatov, saj naj bi imela ta vrsta vombatov najbolj izrazito kockaste iztrebke. Raziskave prebavil so opravili s seciranjem treh osebkov, ki so umrli zaradi prometnih nesreč. Nato so pripravili simulacijo črevesnih kontrakcij. S tem so preverili, kakšna kombinacija krčenj privede do najbolj kockaste oblike iztrebka.

Raziskava je pokazala, da do kockaste oblike pride zato, ker je črevesje vombatov zelo neenakomerno togo zaradi različne količine mišic, ki obdajajo prebavno cev. Posledično pride do tega, da se nekateri deli črevesja veliko močneje skrčijo. Tako prek večkratnih ciklov krčenja pride do oblikovanja robov in kockastih iztrebkov. Takšna oblika pa se najverjetneje ohrani zaradi nadvse nizke vlažnosti iztrebka. Njihova prebavila so namreč zelo učinkovita pri resorbciji vode iz prebavljene hrane, zaradi česar so njihovi iztrebki zelo suhi. To naredi vombate tudi odpornejše na sušo.

Raziskovalna skupina je sicer poudarila, da se bo raziskovanju vombatskih iztrebkov še posvečala. Podrobneje bodo namreč raziskali prednost kockaste oblike iztrebkov, torej zakaj se je ta evolucijsko sploh ohranila. Pripravili bodo tudi boljše simulacije krčenja črevesja, ki bodo bolje pokazale natančen proces izoblikovanja iztrebka. 

Nenavadne iztrebke je opazovala Dora.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.