11. 3. 2024 – 7.05

Kopičenje mikroplastike v črevesnih celicah

Audio file

Vir slike: Pixabay

Poslušate Znanstveni britOFF, v katerem danes govorimo o mikroplastiki. Dunajska raziskovalna skupina v reviji Chemosphere poroča o raziskavi privzema mikroplastike v rakave črevesne celice. Pokazali so, da se ta v črevesnih celicah delno ohrani tudi po enem tednu.

Audio file
1. 5. 2022 – 12.00
Konec plastike ali konec človeka?

Pojma mikroplastika in nanoplastika označujeta plastične delce, ki so veliki do enega milimetra in običajno nastanejo z razpadanjem večjih plastičnih delcev. Številne dosedanje raziskave so pokazale prisotnost teh delcev ne le v najbolj nedotaknjenih predelih sveta, temveč tudi v prehrani in človeškem telesu. O tem, kako vplivajo na zdravje, še ne vemo veliko, saj je zaradi njihove raznolike sestave in oblike preiskovanje zahtevno. Raziskovalna skupina se je osredotočila na mikroplastične delce polistirena – eno najpogostejših vrst mikroplastike. Preučila je porazdelitve mikroplastičnih delcev polistirena v rakavih črevesnih celičnih linijah, da bi videla, ali se v celicah ohranijo en teden ter ali vplivajo na njihovo preživetje.

Znanstvena skupina je uporabila polistirenske delce s premerom deset mikrometrov, en mikrometer oziroma 0,25 mikrometra. Celične linije so gojili v enoplastni kulturi in kot sferoide. Najprej so preverili, kako različne koncentracije polistirenskih delcev vplivajo na preživelost celic. Izkazalo se je, da so manjši delci povzročili močnejši upad preživetja od večjih, njihova škodljivost pa je naraščala s koncentracijo. 

Audio file
3. 4. 2019 – 20.00
Plastična Frequenza della scienza

S fluorescenčno mikroskopijo so preverili, kje v celicah se mikroplastika kopiči. Po 24 urah so se manjši delci pritrdili na celične membrane več kot polovice vseh celic. Največji delci se na celice niso pritrdili. Manjši delci pa so v celicah ostali tudi po sedmih dneh. Zaradi celičnih delitev so bili prisotni v zgolj petini celic. 

Z obarvanjem delečih se celic so preverili, ali se delci prenašajo tudi z delitvijo celic. V celicah, ki se aktivno delijo, so zaznali manj plastičnih delcev, saj med delitvijo celice prerazporedijo delce med hčerinske celice. To pomeni, da z delitvami koncentracija delcev v posamičnih celicah upada. Z obarvanjem celičnih membran so pokazali tudi, da celice mikroplastiko absorbirajo z aktivnim transportom, čeprav vpletenih receptorjev niso uspeli določiti.

Raziskava je pokazala, da rakave črevesne celice absorbirajo mikroplastične delce in da ti v celični kulturi ostanejo tudi teden po izpostavljenosti. Pomembno je opozoriti, da je raziskovalna skupina uporabila rakave celične linije, ki se razlikujejo od zdravih črevesnih celic. Poleg tega je bolj kot akutna pomembna kronična izpostavljenost, ki je v tem primeru niso testirali.

 

Mikroplastike se bo najedla Dora.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.