Kostne celice be vibin’

Aktualno-politična novica
27. 1. 2023 - 8.05

Torontska raziskovalna skupina je v znanstveni reviji Cell objavila raziskavo, v kateri so preučevali učinke umetnega vibriranja celic. Takšna metoda rehabilitacije naj bi oponašala dogajanje v celicah ob telesni vadbi, iz preteklih študij pa je znano, da lahko to zmanjša zasevanje raka dojk v kosti.

Vibracije, ki so posledica telesne vadbe, povečujejo kostno mineralno gostoto in spodbujajo hitrejše celjenje zlomov. Kostne890 celice vsebujejo posebne celične kanale, ki jih dražljaj oziroma vibracija aktivira in tako vzpodbudi delitev kostnih celic, njihova aktivnost in posledično občutljivost na dražljaje pa se s starostjo zmanjšata. Pri raku dojk je zelo pogosto, da se rakave celice po krvi prenesejo do kostnega tkiva in se tam naselijo. Odlično mesto za vdor rakavih celic je ravno tam, kjer najdemo premalo novih in preveč starih kostnih celic, zaradi česar je integriteta kostnine porušena.

 

Raziskovalna skupina je sprva preverila, v kolikšni meri vibracije zmanjšajo metastaziranje rakavih celic dojk v kosti. Pripravili so kompleksno kulturo celic raka dojk, žilnega endotelija in kostnih celic, s čimer so posnemali tkivno stanje mlade bolnice. Ugotovili so, da je bila stopnja metastaziranja rakavih celic v kostnem tkivu po treh dneh enourne celične vibracije za 43 odstotkov manjša v primerjavi s kulturo, ki ni bila izpostavljena vibracijam. 

 

V drugem delu poskusa je raziskovalna skupina posnemala stanje kostnega tkiva pri starejših pacientkah. Pripravili so kompleksno kulturo z enakimi celičnimi tipi kot prej, le da so bile kostne celice postarane. To pomeni, da so imele ionske kanale, ki so manj občutljivi na vibracije. Tem celicam so dodali spojino, ki je povečala količino ionskih kanalov, občutljivih na mehanske dražljaje. Z uporabo zdravilne učinkovine so pokazali, da lahko kostnim celicam povrnemo občutljivost na vibracije.

 

Raziskovalna skupina je uporabila celično linijo, ki nima receptorja za estrogen. To zaenkrat omejuje uporabo spojine kot potencialno zdravilo za raka dojke – pri premenopavznih bolnicah se kar 80 odstotkov primerov raka dojk namreč povezuje s povišanimi koncentracijami estrogena. Iz raziskave tako ne moremo dokončno sklepati, kako bi vibracije učinkovale na ionske kanale ob povišani koncentraciji estrogena na ustrezno celično linijo. Druga omejitev je, da zdravilo lahko deluje na druge celice v telesu, zato še ne vemo, kakšne nezaželene učinke bi spojina lahko povzročala drugod po sistemu. Manjka nam znanje, več predkliničnih študij, ki vključujejo omenjene omejitve, preden ugotovimo, kako zdravilna učinkovina in vibracije resnično delujejo proti metastaziranju raka dojke v kostno tkivo. 

 

Good vibes only vam želi vajenka Eva.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.