Lačni čmrlji

Lačni čmrlji

Aktualno-politična novica
27. 5. 2020 - 7.05

Švicarsko-francoska raziskovalna skupina v reviji Science poroča o dognanju, da čmrlji lahko v nekaterih primerih aktivno spodbudijo cvetlice k cvetenju. Čmrlji so odvisni od cvetočih rastlin, te pa se s pomočjo teh žuželk, ki prenašajo njihov cvetni prah, razmnožujejo. Raziskovalna skupina si je zastavila vprašanje: kaj se zgodi, če rastline še ne cvetijo, ko se kolonija čmrljev že razvija?

Z več različnimi eksperimenti v laboratoriju in na pol naravnem okolju so kolonije čmrljev izpostavili rastlinam, polnim cvetov, in še ne cvetočim rastlinam. Opazili so, da čmrlji v primeru izpostavljenosti rastlinam, ki še ne cvetijo, in nedostopnosti hrane poškodujejo liste rastlin in s tem sprožijo cvetenje. Te zelo majhne poškodbe listov naredijo čmrlji v nekaj sekundah, a zaradi njih lahko rastline zacvetijo tudi 30 dni prej kot rastline, ki niso bile izpostavljene čebelam, ki bi lahko poškodovale njihove liste. 

S poskusi so pokazali, da čmrlji ob pomanjkanju cvetnega prahu in nektarja poškodujejo liste necvetočih rastlin. Ohranitev tako imenovane časovne sinhronije med rastlinami in čmrlji pa bi se ob vedno večjih okoljskih spremembah lahko poslabšala. A dejstvo, da čmrlji aktivno spodbujajo lokalno cvetenje rastlin in s tem vplivajo na večjo količino hrane, je spodbudno za nepredvidljivo okoljsko prihodnost.

Cvetočih rastlin se vsako pomlad veseli Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness