Lov na izdihane opioide

Aktualno-politična novica
8. 10. 2019 - 7.05

Ameriške znanstvenice in znanstveniki so poskusili razviti novo metodo zaznavanja opioidov v izdihanem zraku. V reviji Journal of Breath Research poročajo, da bi novo metodo lahko uporabili za nadzor nad zlorabo močnih analgetikov in celo pri kontroli cestnega prometa. 

Zaradi kronične bolečine vse več ljudi posega po opioidnih analgetikih, kot so morfin, oksikodon ali tramadol. Ta zdravila se predpišejo na recept, enostavno dostopna pa so tudi na črnem trgu. Na voljo so natančni, toda invazivni postopki za določanje njihove prisotnosti v krvi in urinu, ki jih bo v prihodnosti morda zamenjala sodobnejša metoda. 

Pri razvoju nove preiskave je potrebno zelo dobro poznavanje obnašanja preučevanega zdravila v organizmu. Glede na to, katere telesne tekočine in tkiva zdravilo doseže in v kolikšnem obsegu, se odločimo za ustrezen vzorec. V tem primeru so metabolite opioidov iskali v izdihanem zraku.

V raziskavo je bilo prostovoljno vključenih 12 oseb, od tega se jih je 9 zdravilo z opioidnimi analgetiki. 6 sodelujočih na kliniki je prejelo intravensko infuzijo morfina, trije pa hidromorfona, v obliki tablet in raztopin pa so predhodno uživali tudi oksikodon in metadon. Dihalni test je potekal tako, da so preiskovanci in preiskovanke 15 minut mirno dihali v stekleno cev, ki jo je obdajal suhi led. Postopek so ponovili čez 60 do 90 minut. Krvni vzorec so hospitaliziranim pacientom zaradi primerjave rezultatov odvzeli vsakič tik po opravljenem dihalnem testu. 

Da bi preprečili izgube spojin, ki bi zaradi nepolarnosti ostale na stekleni cevi, so cev še dodatno izpirali z etanolom. Vzorce so nato analizirali z zelo natančno analizno metodo, ki omogoča zaznavo izredno nizkih koncentracij opioidnih metabolitov v izdihanem zraku. Izkazalo se je, da se rezultati zaenkrat samo grobo začrtanega dihalnega testa precej dobro ujemajo z vzporedno izvedeno krvno preiskavo.

ZBritoff je izdihnila Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness