Magnet za komarje

Aktualno-politična novica
mosquitoes desire me (carnally)
25. 10. 2022 - 8.05

 

Medtem ko srečni izbranci toplo vreme uživajo v kratkih rokavih, se nad ostale reveže že spomladi zgrnejo temni roji komarjev, ki jih s pikanjem in brenčanjem spremljajo vse do konca sezone. Je za diskriminatorno obnašanje krvosesov kriva krvna skupina? Premalo česna v prehrani? Morda sladka kri? Ameriška raziskovalna skupina v reviji Cell sporoča, da komarje bolj privlači vonj ljudi, ki imajo na koži večjo koncentracijo karboksilnih kislin. 

Raziskovalce in raziskovalke so zanimale vonjavne preference komarja ščitarja, prenašalca rumene mrzlice, mrzlice denge in virusa zike. Ščitar je dokaj izbirčen komar – diši mu zgolj človeška kri. Pri iskanju plena se tako ne more zanašati zgolj na splošne sledi toplokrvnih živali, kot sta telesna toplota in izdihan ogljikov dioksid, temveč človeka izsledi predvsem s pomočjo vonjalnih receptorjev na antenah.

V vsaki izvedbi poskusa so imeli komarji na izbiro dve možnosti. V nekaterih serijah sta bila to dva prostovoljca, v drugih pa najlonski rokavi, ki so se navzeli vonja poskusnih oseb. Raziskovalna skupina je na ta način pripravila nekakšen turnir, pri katerem so poskusne osebe in po njih dišeč najlon razvrstili od najmanj do najbolj mikavnih za komarje.

Komarji so imeli pri najlonu enake preference kot pri živih osebkih. Če je največ žuželk izbralo na primer osebek 33, je bila med krvosesi prav tako najbolj priljubljena tkanina odišavljena z njegovim vonjem. Pri izbiri tarč je imel torej glavno vlogo posameznikov vonj in ne denimo razlike v telesni temperaturi.

Raziskovalna skupina je z masnim spektrometrom analizirala najlonske rokave, ki so jih nosili za komarje bolj oziroma manj zaželjivi ljudje. Najbolj mikavnim osebkom je bila skupna visoka koncentracija različnih karboksilnih kislin na površini kože. Avtorji in avtorice članka predlagajo, da bi izsledke njihove raziskave lahko uporabili v boju proti boleznim, kot sta rumena mrzlica in malarija – denimo z identifikacijo posameznikov v skupnosti, ki so najbolj izpostavljeni pikom komarjev. 

 

Vsaj za komarje je zelo privlačna Bronja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.