Majhne razlike, velike posledice

Aktualno-politična novica
13. 10. 2020 - 7.05

Evropski in kitajski znanstveniki so z združenimi močmi prišli do spoznanja, da je izguba kostne mase pri raku krvnega mozga tesno povezana s celicami imunskega sistema. Protitelesa v krvi obolelih se namreč razlikujejo od protiteles pri zdravih posameznikih v eni majhni, a - kot kaže - zelo pomembni lastnosti.

Multipli mielom je drugo ime za vrsto raka celic kostnega mozga. V kostnem mozgu celo življenje neprekinjeno nastajajo vse vrste krvnih celic, v primeru tega raka pa pride do prekomernega kopičenja limfocitov B v krvi. To so tiste celice, ki proizvajajo protitelesa, zato so ključnega pomena za delovanje imunskega sistema. 

Poleg okužb in motenega delovanja ledvic je eden najbolj izrazitih simptomov bolezni izguba kostne mase. Pri bolnikih se zaradi krhkosti kosti pogosto pojavljajo zlomi in neprijetne bolečine v kosteh. Podobne težave so stalnica pri avtoimunskih boleznih, kot je revmatoidni artritis.

Analiza krvnih vzorcev je razkrila, da se protitelesa obolelih od protiteles zdravih posameznikov razlikujejo v stopnji vezave sladkorjev. Protitelesa posameznikov, ki so zboleli za multiplim mielomom, imajo tako vezanih veliko manj molekul sladkorjev, kot sta galaktoza in sialična kislina. Poleg tega so genske preiskave pri bolnikih pokazale zmanjšano izražanje genov za encime, katerih naloga je pripenjanje sladkorjev na protitelesa.

Na koncu so izvedli še poskus na obolelih miših, ki so jim v vodo dodajali spojino, za katero je bilo že prej ugotovljeno, da poveča stopnjo vezave enega izmed sladkorjev na mišja protitelesa. Dodatek spojine je učinkovito zmanjšal izgubo kostne mase, kar so raziskovalci in raziskovalke še dodatno potrdili z zmanjšano prisotnostjo razgradnih produktov kolagena v krvi miši. Odprto ostaja vprašanje, ali bi podobna terapija delovala tudi pri ljudeh.

Sladkorjev se ne brani Andrea.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.