Materino blato

Aktualno-politična novica
7. 10. 2020 - 7.05

Prenos mikroorganizmov iz materinega blata popravi razvoj črevesne mikrobiote pri dojenčkih, rojenih s carskim rezom.

Kaj vse doleti košček kruha na poti od ust do anusa
 / 31. 1. 2019
Celotno združbo mikroorganizmov na površini našega telesa imenujemo mikrobiota. Kar 99 odstotkov mikrobiote predstavljajo mikroorganizmi v našem črevesju. Razvoj črevesne mikrobiote pri novorojenčkih se razlikuje glede na način poroda. Pri vaginalnem porodu namreč pride do neposrednega prenosa mikroorganizmov, tudi fekalnih, iz matere na novorojenčka, pri carskem rezu pa tega prenosa ni.

Črevesna mikrobiota se pri dojenčkih, rojenih s carskim rezom, razvija drugače kot pri vaginalno rojenih. Običajno v najzgodnejšem obdobju življenja v črevesni mikrobioti prevladujejo materine fekalne bakterije, predvsem bakterije iz rodov Bifidobacterium in Bacteroides. Kolonizacija novorojenčka z mikroorganizmi je pomemben proces, ki vpliva na zdravje tudi pozneje v življenju. Pri otrocih, rojenih s carskim rezom, obstaja večja verjetnost, da bodo imeli zdravstvene težave, kot so denimo kronične vnetne bolezni.

V finski raziskavi, objavljeni pred nekaj dnevi v znanstveni reviji Cell, so znanstvenice in znanstveniki v skladu z evropskimi priporočili za transplantacijo fekalne mikrobiote izbrali sedem nosečnic, pri katerih je bil načrtovan porod s carskim rezom. Po porodu so novorojenčki skupaj s prvim obrokom materinega mleka prejeli razredčeno blato svoje matere.

Pri dojenčkih, ki so prejeli transplantacijo fekalne mikrobiote matere, se je črevesna mikrobiota razvijala podobno kot pri vaginalno rojenih dojenčkih. Avtorice in avtorji izpostavljajo, da so zaznali prisotnost bakterij iz rodu Bacteroides, ki običajno manjkajo pri dojenčkih, rojenih s carskim rezom. Noben od sedmih dojenčkov ni zaradi transplantacije imel neželenih stranskih učinkov v trimesečnem obdobju spremljanja.

Finska raziskava nakazuje, da se s transplantacijo fekalne mikrobiote lahko popravi razvoj črevesne mikrobiote pri dojenčkih, rojenih s carskim rezom. Vendar avtorice in avtorji raziskave opozarjajo na previdnost in potrebo po kliničnih in mikrobioloških preiskavah za izbiro ustreznih darovalcev blata, saj obstaja relativno velika verjetnost za prenos škodljivih mikroorganizmov.

Mikroorganizme je od mame prejela Angelika.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness