25. 10. 2023 – 7.05

METANje v jezeru

Audio file

Nemška raziskovalna skupina je pod drobnogled vzela praznjenje akumulacijskih jezer, kar je običajna strategija odstranjevanja za jezovi nakopičenega sedimenta. Tako se ponovno ustvari prostor, ki ga v akumulacijskem jezeru lahko zapolni voda. Ugotovili so, da proces praznjenja predstavlja do zdaj spregledan, a pomemben vir izpustov metana. Delo so objavili oktobra v reviji Biogeosciences.

Raziskavo so opravili v akumulacijskem jezeru Schwarzenbach na jugozahodu Nemčije. Metan lahko uhaja iz naravnih ali umetnih jezer na različne načine. Recimo v obliki plinskih mehurčkov zaradi razkrajanja organske snovi v sedimentu na dnu jezera. Prav tako se ta toplogredni plin sprošča v okolje zaradi sprememb v kroženju snovi, ki jih spomladi in jeseni povzročajo temperaturne spremembe. Ob praznjenju akumulacijskih jezer pa se metan, ki se je odlagal na dnu jezera in skladiščil v sedimentu, znova pomeša in sprosti v odtekajočo vodo in nadalje razplini v ozračje. To predstavlja še enega izmed izpustov metana iz akumulacijskih jezer v ozračje, in kot pokaže študija, količina teh izpustov ni zanemarljiva. 

Da bi izmerili količino izpuščenega metana ob praznjenju akumulacijskega jezera, so izvrtali skupno 47 vrtin v treh letnih časih - spomladi, poleti in jeseni. Vrtine so bile razporejene od lokacije, kjer se v akumulacijsko jezero stekata dva potoka, do jezú. Z vrtinami so vzorčili 60 metrov širok erozijski jarek, ki je na dnu nastal prav zaradi praznjenja akumulacijskega jezera. Vrtanje so izvedli tako, da so iz dna akumulacijskega jezera potegnili stolpec sedimenta. Ta sediment so še na terenu vstavili v steklenico, dolili destilirano vodo, zapečatili in močno pretresli. Ob tresenju vzorca se porna voda, to je z metanom bogata voda med sedimentom, pomeša z destilirano vodo. Taka terenska priprava vzorcev je znanstveni skupini omogočila merjenje koncentracije metana v porni vodi. 

Raziskovalke in raziskovalci so ugotovili, da se količina metana, shranjenega v porni vodi sedimenta, razlikuje glede na letni čas in lokacijo vrtanja. Spomladi in poleti je bilo metana v porni vodi največ na sredini jezera. Njegove vrednosti so bile zmerne in ni bil prav pogost v vrhnjih plasteh sedimenta. Najvišje koncentracije metana so zabeležili jeseni, predvsem v plitvih delih sedimentnih plasti ter - zanimivo - razporejene po celotnem območju jezerskega dna. Kot kaže, se metan v drugi polovici leta bolj kopiči v porni vodi, predvsem v vrhnjih slojih jezerskega sedimenta. V splošnem pa velja, da se z globino koncentracija metana v porni vodi viša. 

Raziskovalna skupina je ugotovila, da je količina izpuščenega metana odvisna od letnega časa in je zato praznjenje akumulacijskih jezer priporočljivo predvsem spomladi. Navajajo, da praznjenje akumulacijskih jezer prispeva od 7 do 14 odstotkov vsega metana, ki ga v atmosfero že izpuščajo jezera. Večja in manj pogosta praznjenja akumulacijskih jezer povzročijo erozijo globljega sedimenta in tako tudi večjih količin metana, ki nato uide v ozračje. 

O potovanju jezerskega metana je pisala Lea.

 

Vir slike: Schwarzenbach_Talsperre_Forbach-1-scaled.jpeg (2560×1454) (kleinhans.blog)

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.