Mikro izstrelki iz straniščne školjke

Aktualno-politična novica
13. 12. 2022 - 8.05

Skupina raziskovalk in raziskovalcev z oddelka za gradbeno, okoljsko in arhitekturno inženirstvo z Univerze v Koloradu je v znanstveni reviji Scientific Reports objavila članek o sproščanju aerosolnih oblakov ob splakovanju stranišča. Raziskovalna skupina je z laserji osvetlila stranišče in s kamerami visoke resolucije spremljala, kako po splakovanju aerosoli potujejo iz straniščne školjke. Ti predstavljajo medij za prenos fekalnih bakterij in virusov.

 

Splakovanje stranišča ustvari tok vode, ki se prelije skozi vsebino straniščne školjke in ustvari turbulentni tok, ki v zrak sprosti kapljice in aerosole. Kapljice hitreje padejo na površino okoli školjke, saj so večje in težje. Manjši aerosoli, v velikosti desetine do stotine milimetra, pa se v zraku zadržujejo še nekaj časa. To predstavlja povečano tveganje za prenos bolezni tako ob stiku s površino ob stranišču kot ob vdihavanju aerosolov še nekaj minut po splakovanju. Vendar pa je količina sproščenih aerosolov odvisna od tipa straniščne školjke, prezračevanja prostora, tlaka vode ob splakovanju ter količine in oblike fecesa. 

 

Pretekle raziskave so se osredotočale le na posamezna vzorčenja mikroorganizmov s površin ob straniščni školjki in iz zraka, avtorice in avtorji raziskave pa so uporabili drug pristop, pri katerem so spremljali gibanje sproščenih aerosolov v realnem času in analizirali njihovo prostorsko razporeditev. 

 

Uporabili so laserje s pulzirajočo svetlobo, da so osvetlili vertikalno ravnino nad središčem straniščne školjke. Ob splakovanju so aerosoli povzročili sipanje svetlobe, kar so ujele kamere visoke ločljivosti, nameščene pravokotno na vertikalno ploskev, ki jo je ustvarila svetloba. Istočasno so s števcem zračnih delcev spremljali razporeditev in koncentracijo delcev ter njihovo zbiranje v skupke. Z računalniško analizo podatkov, pridobljenih iz senzorjev, so kvantificirali prostorsko-časovni razvoj in gibanje razpršenih delcev ter pripravili sheme razporeditve aerosolov v različnih časovnih točkah. 

 

Ugotovili so, da se oblak aerosolov v zrak nad straniščno školjko dviguje do 1,3 metra visoko in več kot pol metra široko še do osem sekund po splakovanju stranišča. Opazili so tudi, da je začetni skupek aerosolov, do treh sekund po splakovanju, precej različen med ponovitvami, saj je gibanje oblaka aerosolov kaotično in turbulentno. Oblike in razporeditve aerosolov po treh sekundah po splakovanju pa imajo skupne kinematične značilnosti.

 

Glede na rezultate članka lahko zaključimo, da je vselej bolje pred splakovanjem zapreti pokrov stranišča, kar zmanjša količino razpršenih delcev v zraku, vseeno pa jih ne odpravi popolnoma. Za zmanjševanje prenosa okužb je tako pomembno tudi ustrezno prezračevanje in redna dezinfekcija površin. Še topla deska pa je lahko indikator, da je predhodni uporabnik tudi v zraku pustil kakšno presenečenje. 

 

Ob priprtem oknu je danes dan začel Tim.

 

Fotografija prirejena po: "Toilet bowl, bathroom photo" is marked with CC0 1.0  in "The Andromeda Galaxy, Messier 31" by kees scherer is marked with Public Domain Mark 1.0 .

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness