Mikroplastik fantastik

Mikroplastik fantastik

Aktualno-politična novica
17. 6. 2016 - 7.05

Opomba: v tem prispevku predstavljeni znanstveni članek je bil leto po objavi umaknjen iz znanstvene revije Science - razlogi za umik so navedeni tukaj

 

Raziskovalca z Univerze v Uppsali v reviji Science poročata, da ima mikroplastika vpliv na ekologijo mladic ostriža Perca fluviatilis.

Neposredna posledica množične uporabe plastike v sodobni družbi je kopičenje plastičnih odpadkov. Ti pogosto zaidejo v vodne poti in nazadnje končajo v oceanu. In čeprav večina plastike ni biorazgradljive, ta v okolju razpade na manjše kose. Delce, ki so manjši od petih milimetrov, imenujemo mikroplastika. Pomemben vir odpadne mikroplastike so tudi kozmetični izdelki. Primer je piling, ki namesto naravnih sredstev, kot so pesek ali oreščki, vsebuje mikroplastične delce. Večina dosedanjih raziskav se je osredotočala na velike plastične odpadke, zato je o vplivu mikropastike na okolje znanega veliko manj.

Švedska znanstvenika sta gojila oplojene ribje ikre v bazenih s tremi različnimi koncentracijami polistirenskih mikroplastičnih delcev. Koncentracije mikroplastike so bile take, kot se pojavljajo v naravnem okolju. Za kontrolo sta gojila ostriževe ikre tudi v bazenih brez mikroplastike.

Odkrila sta, da mikropastika zavira izvalitev ribjih mladic iz iker, zmanjša njihovo rast ter spremeni prehranjevalne preference in prirojeno vedenje mladic ostriža. Mladice, ki so se izvalile v bazenih z mikropastiko, so raje jedle mikropastiko kot svojo naravno hrano zooplankton. V želodčkih mladic, ki so rasle pri najvišji koncentraciji mikropastike, sta znanstvenika našla le plastične delce in nič zooplankatana, pa čeprav jim je bil tudi ta na voljo.

Dva tedna stare ribje mladice sta izpostavila njihovemu naravnemu plenilcu, ščuki Esox lucius. Po štiriindvajsetih urah je bila približno polovica mladic iz kontrolne skupine, ki so rasle brez mikropastike, še živih. Mladice, ki so bile gojene pri najvišji koncentraciji mikropalstike, pa so bile po enem dnevu že vse pojedene. Mikroplastiki izpostavljene mladice ostriža se namreč ne odzivajo na vohalne dražljaje, ki jih opozorijo na prisotnost plenilcev.

ZDA so že prepovedale uporabo mikroplastike v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno higieno. Tudi na Evropsko unijo se pritiska, naj stori enako. Do prepovedi pa lahko vsak potrošnik zmanjša svoj prispevek k onesnaževanju okolja tako, da ne uporablja izdelkov z mikroplastiko.

Mikroplastike ne bi rada jedla Angelika.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness