Mikroplastika v zemlji

Oddaja
22. 4. 2021 - 7.05

Mikroplastika se v medijih praviloma pojavlja v kontekstu onesnaženja morskih okolij, manj pogosto pa govorimo o onesnaženosti kopnega dela planeta – četudi se ocenjuje, da je onesnaženje tal od 4- do 23-krat večje.

 

Majhni plastični delci iz plastičnih čajnih vrečk
 / 2. 10. 2019

 

Mikroplastika v splošnem označuje delce velikosti enega mikrometra ali manj, ki v okolju nastajajo s fotodegradacijo in oksidativnim razpadom plastičnih mas, kot so polietilen, polipropilen in poliester. Tla v večini sestavlja anorganska snov, vendar tako kot v ostalih habitatih tudi tu najdemo številne organizme, od deževnikov do bakterij, ki podpirajo rast rastlin in vplivajo na planetarni biogeokemični cikel elementov.

 

Plastična Frequenza della scienza
 / 3. 4. 2019

 

Mednarodna raziskovalna skupina je v poskusu, ki je trajal 42 dni, preverjala vpliv mikroplastike na mikrobiom zemlje, hlapenje plinov in zadrževanje vode. Da bi čim bolj zvesto posnemali naravne pogoje staranja in razpada plastike, so raziskovalke in raziskovalci izbrani plastiki – polietilen in poliester – najprej dober mesec umetno starali na visoki temperaturi. Plastiki so nato še razrezali ter ju vsako posebej dodali v zemljo.

 

Mikroplastika se nahaja tudi v kuhinjski soli
 / 19. 5. 2017

 

Rezultati eksperimenta so pokazali, da je prisotnost mikroplastičnih delcev po enem mesecu vplivala na sestavo mikrobioma v zemlji. V vzorcih s polietilenom se je povečal delež anaerobnih bakterij, prav tako je raziskovalna skupina izmerila do 8-krat večjo količino izpustov CO2. Po drugi strani pa v vzorcih zemlje, ki so vsebovali poliester, pri merjenju plinov niso zaznali sprememb. Molekularna analiza pa je pokazala, da se je povečal delež bakterij, ki jih sicer najdemo v ekstremnih okoljih, denimo v arktičnih tundrah, v vulkanskem piroklastu, in v okoljih, ki so onesnažena s težkimi kovinami ali pa so zelo kisla.

 

O negativnem vplivu mikroplastike na ribje mladice
 / 17. 6. 2016

 

Dolgoročen vpliv mikroplastike v tleh je še dokaj neraziskano področje. Raziskovalke in raziskovalci na podlagi dosedanjih rezultatov sklepajo, da ima lahko onesnaženje tal z mikroplastiko za mikrobiom tal daljnosežne evolucijske posledice. Aktivnost talnih mikroorganizmov je namreč močno vpeta v biogeokemično transformacijo elementov, ti procesi pa na planetarni ravni poganjajo in omogočajo življenjske pogoje ekosistemov.

 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness