Mmm, mmm ribice

Aktualno-politična novica
31. 5. 2021 - 7.05

Severnomorske slonice, vrsta tjulnjev, so kar tri- do petkrat manjše od samcev te vrste. Tudi njihov način prehranjevanja je povsem drugačen, poroča japonsko-ameriška raziskovalna skupina v reviji Science Advances. Severnomorske slonice lovijo v mezopelagičnem območju, na globini med 200 in 1000 metrov, to pa počnejo skoraj ves dan. Spijo namreč le dobro uro. 

Severnomorski sloni in slonice živijo na severu Tihega oceana. Na kopnem preživijo le obdobje parjenja v decembru in zgodnjem januarju ter dobra dva meseca po tem, ko je čas za menjavo dlake. Ravno v tem časovnem obdobju je raziskovalna skupina preučila vedenje 48 severnomorskih slonic. Na glavo so jim namestili napravo za spremljanje odpiranja čeljusti - imenovano kami, kami logger ali zaznavnik žvečenja -, GPS in napravo za zaznavanje globine ter infrardečo kamero. Pri tem pa so spremljali tudi količino maščobnih zalog.  

Zabeležili so preko 200 000 primerov hranjenja. Pri tem so glavni vir hrane bile majhne, nekaj centimetrov velike ribice. Večino primerov hranjenja so zaznali na globini, ki jo nekateri imenujejo tudi cona somraka. V tem območju temperatura vode pade na 5 stopinj Celzija, v vodi pa se tudi zmanjšuje prisotnost kisika. Tako morajo severnomorske slonice pri lovu dih zadržati tudi uro in pol. Da si zagotovijo dovolj hrane in energije, saj morajo glede na svojo velikost loviti praktično ves čas, v povprečju spijo le dobro uro na dan. Medtem pa samci iste vrste, severnomorski sloni, zapolnjujejo drugačno nišo, v nižjih globinah in bližje obali, kjer je prisoten veliko večji in energetsko bolj bogat plen.  

Opisana raziskava je bila rezultat več kot tridesetletnega spremljanja vedenja severnomorskih slonic in slonov pri iskanju hrane. Severnomorske slonice se zanašajo na stalnost in obilje hrane v mezopelagičnem območju. Vedno več raziskav pa kaže, da se to območje spreminja tudi v povezavi s podnebnimi spremembami. Spremljanje te vrste je tako pomembno tudi za zaznavanje morebitnih večjih sprememb v njihovih prehranjevalnih okoljih, ki bi bile za njih in druge, ki zapolnjujejo to nišo, lahko pogubne. 

S severnomorskimi slonicami je male ribice zobala Zarja. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.