Na pragu večnosti

Aktualno-politična novica
9. 11. 2018 - 7.05

Ameriški znanstveniki in znanstvenice so v članku, objavljenem v reviji EBioMedicine, odkrivali, kako antioksidant fisetin, najden v grozdju, jagodah, čebuli, kumarah in jabolkih, vpliva na podaljšanje življenja, izboljšanje zdravja in ima tudi protirakavo delovanje.

Staranje ali senescenca je proces, na katerega vplivajo številni genetski, okoljski in biološki dejavniki. Zgodi se celici, ki doživlja oksidativni stres in se redkeje pojavlja pri mladih kot starih ljudeh. Dejavniki staranja pripomorejo tudi k nastanku večine kroničnih bolezni, kot sta na primer Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen, in sicer z vnetji v telesu, povečano celično senescenco in nepravilnim delovanjem matičnih krvotvornih celic. Vsi omenjeni procesi so med seboj povezani. Senescentne celice se kopičijo s starostjo, najbolj v maščobnih, imunskih in mišičnih tkivih celicah. Še bolj pospešeno pa se omenjene celice kopičijo pri razvoju in nastanku kroničnih bolezni. Zmanjšanje števila senescentnih celic lahko pripomore k zmanjšanju vnetij in nepravilnosti v telesu.

Raziskovalno področje za razvoj možnih terapevtskih sredstev in strategij za spremenjena celična stanja, povezana s staranjem in s starostjo povezanimi boleznimi, se imenuje senoterapija. Terapijo so raziskovalci in raziskovalke uporabili za ugotavljanje in dokazovanje delovanja fisetina na zmanjšanje števila senescentnih celic v človeškem telesu.

Pri omenjeni študiji so demonstrirali oralno in dietno zdravljenje s fisetinom na dveh skupinah miši različnih starosti - mladih in starih. Fisetin je pokazal učinkovitost pri obeh skupinah, največji vpliv je imel na maščobne in imunske celice. Uporaba fisetina pri starejših miših je obnovila tkivno homeostazo, zmanjšala staranje celic in podaljšala življenjsko dobo.

Potrdili so, da fisetin zmanjša delež senescentnih belih krvnih celic, ki predstavljajo glavni tip celic pri človeškem imunskem sistemu. Zdrave imunske celice so pomembne za imunsko odpornost in posledično za normalno delovanje človeškega telesa. Fisetin zmanjša možnost za nastanek osteoporoze in srčnožilnih bolezni.

Pri testiranju fisetina niso opazili negativnih stranskih učinkov, ne glede na koncentracijo zaužitega prehranskega dopolnila. Te značilnosti kažejo izvedljivost klinične študije in testiranja na ljudeh. Sicer pa jemanje omenjenega prehranskega dopolnila prakticirajo že na Japonskem, kar jim zgleda pretirano ne škoduje.

Jagod se bo brutalno prenažirala vajenka Jana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.