Namesto novega srca

Namesto novega srca

Aktualno-politična novica
6. 10. 2017 - 7.05

V znanstveni reviji Circulation Research so objavili izsledke klinične študije, v kateri so srčnim bolnikom v krvni obtok vbrizgali donorske matične celice. Čilski raziskovalci so dokazali, da injekcija matičnih celic iz krvi popkovine ali krajše popkovnice izboljša srčno funkcijo pri bolnikih s srčnim popuščanjem.

Srčno popuščanje je relativno pogosto, a resno zdravstveno stanje, ko srce ne more v zadostni meri črpati krvi. Tipični znaki so hitra utrujenost pri fizičnem naporu, kratka sapa in zatekanje nog. Poleg zdravil, ki upočasnijo napredek bolezni in blažijo njene simptome, v zadnjem času preizkušajo uporabo matičnih celic za regeneracijo utrujene srčne mišice.

Mezenhimske matične celice so multipotentne celice, ki se nahajajo v kostnem mozgu, maščobnem tkivu in krvi popkovine, ki mater povezuje z novorojenčkom. In vitro predklinične študije so pokazale, da se matične celice po usidranju v srčno tkivo preobrazijo v nove srčne in žilne celice, kar omogoči učinkovitejše krčenje srčne mišice. Matične celice izboljšajo srčno funkcijo tudi tako, da izločajo molekule, ki spodbujajo obnovo tkiva in razrast novega žilja, hkrati pa zmanjšujejo vnetje in zabrazgotinjenje tkiva.

Čeprav so se matične celice iz kostnega mozga zdravega 18-letnika izkazale nekoliko bolje kot matične celice iz popkovnice, pa so raziskovalci ugotovili, da ravno slednje v večji meri izražajo tako imenovani hepatocitni rastni dejavnik. Ta je pomemben za obnovo tkiva. Poleg tega so matične celice iz popkovnice lahko dostopne in se rade množijo tudi v laboratorijskih pogojih.

Za potrebe raziskave so uporabili matične celice iz popkovnice po carskem rezu. V prvo randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano študijo, ki je potekala od decembra 2012 do junija 2014, so vključili bolnike z diagnosticiranim srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem srca, v starosti od 18 do 75 let. Srčno funkcijo so ponovno ocenili po treh, šestih in dvanajstih mesecih, in sicer tako, da so opravili ultrazvok in magnetno resonanco srca, obremenitveni EKG test ter paciente prosili za oceno kvalitete življenja.

Pacienti so poročali o vidnem izboljšanju simptomov srčnega popuščanja. S preiskavami pa so potrdili boljše krčenje levega prekata oziroma pomembno izboljšanje srčne funkcije v primerjavi s skupino, ki je bila zgolj na običajni terapiji z zdravili. Raziskovalci niso našli povezave med omenjenim zdravljenjem z matičnimi celicami in naknadnim pojavom raka ali povečano smrtnostjo tretiranih srčnih bolnikov. Prav tako po injekciji matičnih celic iz popkovnice bolniki niso razvili imunskega odziva.

O svojem popku je razmišljala Andrea.

 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness