Nariši znanstvenico

Aktualno-politična novica
30. 4. 2018 - 7.05

Nariši znanstvenico ali znanstvenika je pogosto uporabljen test pri raziskovanju otroških pristranskosti in stereotipov o spolih. Prvič je bil test uporabljen v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat je večina otrok narisala znanstvenika, znanstvenice so raziskovalke in raziskovalci našteli le na 28 slikah od 4807 slik.

Raziskovalna skupina z ameriške Univerze Northwestern pa se je vprašala, ali so se prepričanja, ki jih imajo otroci o znanstvenicah in znanstvenikih, do danes kaj spremenila. Naredili so metaanalizo več raziskav, ki so v preteklosti uporabile test nariši znanstvenico ali znanstvenika. Večina vključenih raziskav je bila izvedena v Združenih državah Amerike in v Kanadi.

Z metaanalizo so ugotovili, da se znanstvenice danes pogosteje pojavljajo na otroških slikah. Če so pred letom 1980 našteli v raziskavi manj kot odstotek narisanih znanstvenic, se je to povprečje kasneje in do danes dvignilo na 28 odstotkov.

Pri tem več raziskovalk narišejo mlajši otroci, slike znanstvenic predstavljajo skoraj polovico slik različnih raziskav. Kasneje v procesu odraščanja, pri starosti 10 in 11 let, pa se znanstvenice začnejo na slikah pojavljati redkeje in tako postanejo razlike med spoloma močnejše.

Avtorice in avtorji raziskave pa so previdni in opozarjajo, da kljub temu da je znanstvenic vedno več, na mnogih raziskovalnih področjih še vedno prevladujejo znanstveniki. Pri tem pa dodajajo, da ne vedo, kakšen vpliv imajo opisane pristranskosti in prepričanja pri otrocih na kasnejšo izbiro poklica. Zanimivo je, da so se na nekaterih slikah znašle osebe, ki po spolu niso sodile neposredno v eno izmed kategorij. Upam, da ravno ustvarjalke in ustvarjalci teh slik nekoč postanejo znanstvenice in znanstveniki!

Več raznolikosti v znanosti si želi Zarja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.