Ne pojej svojih mladičev!

Ne pojej svojih mladičev!

Aktualno-politična novica
10. 11. 2020 - 7.05

Turška raziskovalna skupina je ovrednotila vpliv karbetocina na nenormalno obnašanje psic do svojih mladičev. V raziskavi je preverjala, če se lahko s karbetocinom zdravi maternalni kanibalizem. Gre za obliko nenormalnega poporodnega obnašanja, ki se pojavlja pri nekaterih živalskih vrstah. Pri psih se kaže tako, da psica svoje mladiče ubije in nato poje.

Obstajajo tudi druge oblike nenormalnega obnašanja matere po porodu, ki so večinoma posledica premajhne količine oksitocina v telesu. Umetno dodajanje oksitocina zmanjšuje pojavnost kanibalizma, vendar pa ima lahko neželene stranske učinke na srčni utrip. Zaradi tega so znanstvenice in znanstveniki na lovu za alternativami oksitocinu.

Karbetocin je sintetični analog oksitocina, ki ima daljšo razpolovno dobo in manj stranskih učinkov. Raziskovalna skupina je s to učinkovino zdravila psice pasme anatolski ovčar, ki so že prej izkazovale maternalni kanibalizem. Zdravila je samo to pasmo, ker je incidenca maternalnega kanibalizma pri tej pasmi višja kot pri drugih.

V raziskavo je bilo vključenih devetnajst psic, ki so pri prejšnjih leglih izkazovale maternalni kanibalizem. Vsaki psici so karbetocin aplicirali intramuskularno takoj po porodu in nato na vsakih šest ur deset dni. Ker je eden od stranskih učinkov oksitocina tudi spremenjen ritem srca, je med aplikacijo zdravila raziskovalna skupina spremljala tudi delovanje srca. Raziskovalna skupina je snemala psice od zadnjega tedna pred porodom do deset dni po porodu.

Pri psicah niso zabeležili nenormalnega vedenja, prav tako je bilo delovanje srca normalno. To kaže, da je dajanje karbetocina učinkovito in ni nevarno za organizem. Vendar pa je bila ta raziskava izvedena samo na devetnajstih psicah in bi bile nadaljne raziskave o učinkovanju karbetocina zelo dobrodošle.

Karbetocina ne potrebuje Živa.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.