Neravnovesje koralnega mikrobioma

Oddaja
31. 3. 2021 - 7.05

Raziskovalna skupina iz Združenih držav Amerike je preučevala, kako na spremembo sestave bakterijskega mikrobioma koral vpliva interakcija dveh dejavnikov – povišane temperature morja in fekalij rib, ki lahko vsebujejo oportunistične in patogene bakterije. Korale so morski nevretenčarji, ki skupaj z algami vzpostavljajo ekosistem koralnih grebenov. Kot vzrok za degradacijo koralnih grebenov se pogosto navaja dvig temperature in zakisovanje morskega okolja, šele zadnja leta pa se problematiko beljenja koral raziskuje tudi skozi prizmo neravnovesja koralnega mikrobioma.

Preučevanje odziva koral na spremembe v slanosti vode
 / 24. 4. 2019

...ali kako vidijo larve koral. Nova spoznanja na področju ekologije koralnih grebenov.
 / 25. 11. 2016

Raziskovalke in raziskovalci so korale v poskusu izpostavili ribjim fekalijam v dveh vodnih tankih, pri čemer so v prvem vzdrževali stalno temperaturo 26 stopinj Celzija, v drugem pa so jo postopno višali do 30 stopinj Celzija. Nato so 48 ur spremljali, kako povišana temperatura in prisotnost fekalij vplivata na spremembe v sestavi bakterijskega mikrobioma. Po enem tednu izvajanja poskusa pa so preverili še, ali sta imela dejavnika vpliv tudi na obnavljanje in celjenje koral.

Rezultati sekvenciranja mikrobioma so pokazali, da so imele onesnažene korale večjo raznovrstnost bakterij od neizpostavljenih. V tanku s stalno temperaturo se je delež bakterij obogatil za 25 vrst, pri koralah, ki so bile izpostavljene še povišanemu temperaturnem stresu, pa se je variabilnost povečala za 62 vrst.

Več v tem primeru ni bolje, saj se je s povečanjem raznovrstnosti zmanjšal delež simbiontskih bakterij Endozoicomonadaceaej. Raziskovalke in raziskovalci so zaznali tudi povečanje deleža devetih patogenov oziroma koralam škodljivih mikroorganizmov. Neravnovesje koralnega mikrobioma pri povišani temperaturi je nato vplivalo tudi na celjenje koral – tiste, ki so bile izpostavljene višji temperaturi, so za obnovitev svojega tkiva potrebovale 50 odstotkov več časa.

Na degradacijo koral vpliva preplet različnih dejavnikov, njihovo součinkovanje pa pomeni uničenje celotnih ekosistemov. Višanje temperature morja, ki je antropogenega izvora, tako na korale nima nujno samo direktnega učinka, temveč tudi posrednega, saj vpliva na neravnovesje njihovega mikrobioma in na ta način tudi prispeva k njihovemu propadanju.

 

O koralnem mikrobiomu je pisala Teja.

Recenzija znanstvenih esejev o mikrobiologiji
 / 26. 1. 2021

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness