(Ne)varnost mobilnih telefonov

Aktualno-politična novica
13. 6. 2016 - 7.05

Radiofrekvenčno valovanje, ki ga oddajajo brezžične naprave, kot so mobilni telefoni, od leta 2011 spada med možne človeške karcinogene. Toda trdni dokazi, ki bi jasno potrdili ali ovrgli povezavo med rakom in mobilnimi telefoni, zaenkrat še niso na voljo. Raziskovalna skupina ameriškega Inštituta za zdravje se je v Chicagu lotila dve leti trajajoče študije rakotvornosti. Določali so dolgoročen vpliv radiofrekvenčnega valovanja mobilnih telefonov na podgane. Pri tem so opazili pojav redkih tumorjev v možganih in srcu.

Raziskava je potekala na podganah, ki so bile že v maternici izpostavljene valovanju s frekvenco 900 MHz. Vrednost ustreza frekvenci valovanja, ki jo oddajajo mobilni telefoni. Ker telefoni delujejo na področju mikrovalov, so določili vrednost, ki v organizmu ne povzroča dviga temperature. Škodo, ki jo telefoni potencialno povzročajo, namreč pogosto pripisujejo temperaturnemu vplivu na možgane, tokrat pa je znanstvenike zanimala možna rakotvornost oziroma učinek radiofrekvenčnih valov na DNK. Podgane so bile v izmeničnih 10-minutnih intervalih, skupno 9 ur dnevno, izpostavljene radiofrekvenčnemu valovanju. Vsaka skupina je obsegala po 90 osebkov obeh spolov.

V primerjavi s kontrolno skupino so pri podganjih mladičih opazili manjšo porodno težo. Pri moških osebkih so v dveh letih zaznali večjo pojavnost redkih tumorjev v srcu, prav tako so našli povezavo med valovanjem in možganskim tumorjem gliomom.

Kljub vsemu pa raziskava še vedno ni razblinila obstoječih dvomov o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov. Najbolj bode v oči podatek, da je kontrolna skupina živela celo krajše kot osebki, izpostavljeni valovanju. Prav tako si vsi niso enotni glede statistične obdelave podatkov - za tako zelo redke tumorje naj bi se priporočala uporaba manjše vrednosti p od standardne 0,05. Povsem jasno ni niti, zakaj so pri ženskih osebkih zaznali manj tumorjev in zakaj je pojavnost raka v kontrolni skupini manjša, kot izhaja iz podatkov prejšnjih raziskav. Odstopanja bi lahko bila posledica neenotnih pogojev bivanja živali, majhnosti vzorca, neprimerne statistične obdelave ali pomanjkljivega razumevanja rakotvornih procesov.      

      

Od (ne)varnosti mobilnih telefonov pa k njihovi uporabnosti v znanosti. Skupina britanskih znanstvenikov z Univerze v Manchestru je letos začela izvajati mobilno raziskavo o vplivu vremenskih pogojev na bolečino. Čeprav ljudsko izročilo intenzivnost občutka bolečine že od nekdaj povezuje z vremenom, jasnih zaključkov ni. Tako ob vprašanju, ali so nižje dnevne temperature pozimi vzrok večjim bolečinam v sklepih, revmatologi samo skomigajo z rameni.

V interaktivni študiji lahko do januarja prihodnjega leta prostovoljno sodelujejo vsi prebivalci Združenega kraljestva, ki posedujejo pametni telefon. Vse, kar morajo storiti, je, da si priskrbijo mobilno aplikacijo, s katero sporočajo svoje zaznave bolečine. Omogoča celo vnos lastnih hipotez o povezavi med vremenom in bolečino. Tako se lahko vsak posameznik prelevi v znanstvenika za en dan.

Življenje brez mobilnega telefona si težko predstavlja vremensko občutljiva farmacevtka Andrea.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.