Nova možnost za zdravljenje debelosti

Aktualno-politična novica
23. 10. 2017 - 7.05

Raziskovalna skupina iz ZDA je v reviji Science Translational Medicine objavila raziskavo o proteinu GDF15, ki se je izkazal za pomembnega pri uravnavanju metabolizma in telesne teže pri miših in opicah.

Debelost in z njo povezano slabo zdravstveno stanje je dandanes v svetu vse večji problem. Trenutno je poleg zdravega življenjskega sloga najbolj učinkovita terapija za izboljšanje zdravja predebelih ljudi operacija zmanjšanja želodca. A operacija za bolnika prinaša dodatna tveganja, denimo pojav žolčnih kamnov po hitri izgubi teže, ki običajno sledi operaciji. V svetu zato potekajo raziskave mehanizmov, ki uravnavajo presnovo na molekularnem nivoju in na podlagi katerih bo v prihodnosti morda prišlo do izuma ustrezne terapije.

Raziskovalke in raziskovalci so v omenjeni študiji najprej primerjali vzorce izražanja genov v jetrih in maščobnem tkivu zdravih in debelih miši. Tako so poiskali proteine, katerih raven izražanja je bila pri debelih miših spremenjena. Med njimi je bil tudi protein GDF15, ki ga sicer izločajo makrofagi, celice imunskega sistema. Funkcija tega proteina do sedaj še ni bila znana.

V naslednjem koraku so pripravili tako imenovane adenovirusne vektorje z zapisom za protein GDF15. Gre za laboratorijsko prilagojene viruse, ki ne povzročajo bolezni, pač pa se jih uporablja za dostavo želenih genov v celice. Ko adenovirusni vektor vstopi v živalsko celico, se v njej začasno začne izražati DNK, ki ga vektor prenaša. V tem primeru so zapis za protein GDF15 vnesli v mišje celice.

Ko so mišje celice začele izražati GDF15, se je njihovo zdravstveno stanje izboljšalo. Miši so manj jedle, izgubile so telesno težo, izboljšal se jim je tudi nivo krvnega sladkorja, holesterola in trigliceridov, ki pričajo o stanju presnove. Pri testiranih miših niso zaznali nobenih negativnih učinkov na telesne organe. Podobne rezultate so dobili tudi, ko so v miši vnesli kar sam protein GDF15. Eksperiment so ponovili še na podganah in opicah makakih, pri katerih so prav tako opazili pozitivne učinke tega proteina na zdravje.

Raziskovalno skupino je zanimalo še, na kakšen način GDF15 vpliva na presnovo testnih živali. Ugotovili so, da upočasni praznjenje želodca, verjetno preko delovanja na živec vagus. GDF15 vpliva tudi na prehranske preference testiranih miši, ki so raje segale po manj mastni hrani in so na splošno pojedle manj kot kontrolne miši.

GDF15 tako veliko obeta na področju zdravljenja debelosti, vendar bo prej treba podrobno preučiti še, kakšen je mehanizem njegovega delovanja na molekularnem nivoju v različni tkivih.

O hujšajočih miših je pisala Barbara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness