O vplivu kave in pravega čaja na metilacije DNK

Aktualno-politična novica
6. 6. 2017 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina je v publikaciji Oxford University Press objavila raziskavo, v kateri so preučevali vpliv pitja kave in pravega čaja na metilacijo DNK.

Že dalj časa je znano, da naše življenjske navade in snovi, ki jih zaužijemo, vplivajo na izražanje naših genov. Do tega lahko pride preko tako imenovanih epigenetskih sprememb. Na molekulo DNK se namreč lahko trajno vežejo različne kemične skupine, ki vplivajo na izražanje genov. Epigenetska sprememba pomeni, da se vzorec teh kemičnih modifikacij, prisotnih na molekuli DNK, spremeni, pri čemer pa sAmo zaporedje DNK ostane enako. Ena izmed modifikacij se imenuje metilacija.

Med dejavnike, ki vplivajo na naše zdravje, spadata tudi pitje kave in pravega čaja. Pitje kave naj bi prinašalo različne pozitivne učinke, povezano je na primer z zmanjšanim tveganjem za pojav demence in Parkinsonove bolezni, medtem ko naj bi bilo pitje pravega čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka. Po drugi strani pa je lahko pitje kave povezano tudi z visokim pritiskom in različnimi tipi raka.

Kava in pravi čaj vsebujeta različne učinkovine, ki na delovanje naših celic lahko vplivajo na različne načine. V omenjeni študiji so se vprašali, ali pitje kave in pravega čaja povzroča epigenetske spremembe, natančneje metilacije na molekuli DNK, ki bi lahko privedle do sprememb v izražanju genov.

V raziskavi so s posebno tehniko prebrali metilacijske vzorce celotnega genoma skupno 3096-ih ljudi iz različnih držav. Odkrili so, da imajo ženske, ki pijejo pravi čaj, spremenjen metilacijski vzorec na nekaterih regijah DNK. Spremembe so bile zabeležene v bližini nekaterih genov, povezanih s hormonom estradiolom in pojavom raka. Pri moških niso odkrili različnih metilacijskih vzorcev, prav tako niso zaznali spremenjenih metilacijskih vzorcev pri ljudeh obeh spolov, ki pijejo kavo.

Iz študije sicer ne moremo potegniti dokončnih zaključkov ali vzročno-posledičnih zvez, pokazala pa je možne mehanizme delovanja učinkovin v pravem čaju.

 

V jutranji kavici uživa Barbara.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness