Ohlajanje človeške vrste

Aktualno-politična novica
5. 11. 2020 - 7.05

V znanstveni reviji Science Advances smo prebrali, da je mednarodna raziskovalna skupina raziskala trend padanja normalne telesne temperature pri ljudeh. Naša telesna temperatura se namreč v zadnjih dveh stoletjih vztrajno niža. Da bi bolje razumeli ta temperaturni fenomen, so se raziskovalci in raziskovalke odpravili globoko v srce Amazonije meriti telesno temperaturo bolivijskim domorodcem.

Normalna telesna temperatura znaša 37 stopinj Celzija, vse, kar je nad to vrednostjo, pa definiramo kot povišano telesno temperaturo ali vročino. V zadnjih dvesto letih je človeška vrsta doživela kar nekaj sprememb. K padcu telesne temperature so verjetno pripomogli različni vzroki, kot so uporaba antibiotikov, manjša izpostavljenost patogenom, podaljšanje povprečne življenjske dobe s slabih 40 na več kot 75 let, manjša telesna aktivnost, pomanjkanje spanja ter stabilnejša temperatura okolja, kar je posledica ogrevanja in klimatskih naprav. Kako pa je s telesno temperaturo pri ljudstvih, ki niso izkusila napredka modernega sveta?

Pleme Tsimané živi na področju amazonskega pragozda v Boliviji. Njihova prehrana je večinoma rastlinskega izvora, v vaseh ni tekoče vode, pogoste so okužbe s paraziti. V 16 let trajajoči študiji so telesno temperaturo domorodcem sprva merili v ustih s pomočjo živosrebrnega termometra, kasneje pa s sodobnim ušesnim digitalnim termometrom. Na vzorcu 5500 odraslih so v tem času opravili skoraj 18000 meritev. 

Meritve so pokazale, da je domorodcem v tem relativno kratkem obdobju povprečna telesna temperatura padla s 37 na samo 36,5 stopinje Celzija, in sicer v povprečju vsako leto za 0,05 stopinje. Nekoliko večji padec temperature so zabeležili pri moških, ki imajo običajno nižjo telesno temperaturo od žensk. Na padec temperature je zagotovo vplival več kot en sam dejavnik. Med drugim sovpada s podaljšanjem povprečne življenjske dobe, ki je v zadnjih 50 letih skočila s skomnih 43 na 54 let, ter z boljšimi življenjskimi pogoji, med katerimi velja izpostaviti izolacijo hiš in uporabo odej. 

V sezono gretja mrzlih stopal je vstopila tudi Andrea.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.