19. 4. 2023 – 8.05

Olupim te, pojem te

Audio file

Dobro jutro! V današnjem Znanstvenem BritOFFu se posvečamo nemški raziskovalni skupini, ki je v reviji Current Biology poročala o azijski slonici, ki olupi banane, preden jih pojé.

Sloni si pri prehranjevanju pomagajo z rilci. Z njimi pijejo in si nosijo hrano v usta. Slonji rilci so močno oživčeni, njihovo gibanje pa uravnava 40 000 mišic, zato jih sloni uporabljajo tudi za fino motoriko - med drugim za lupljenje banan. To vedênje je pri slonih izredno redko, zabeleženo je bilo zgolj preko anekdotnih videoposnetkov, ki jih lahko najdemo na internetu. Znanstvena skupina je v svoji raziskavi opazovala vedênje azijske slonice po imenu Pha v berlinskem živalskem vrtu.

Med poskusi je bila slonica sama. Ko se ji je oskrbnik ali oskrbnica približala z banano, je slonica dvignila rilec in zagrabila konec sadeža, ga odlomila in banano stresla, da je iz olupka padla mehka sredica, ki si jo je nato nesla v usta. Sprva je znanstvena skupina mislila, da Pha olupi zgolj naključne banane, čez čas pa so opazili, da je lupljenje odvisno od zrelosti sadeža. Banane so razvrstili v pet kategorij zrelosti: zelene, rumeno-zelene, rumene, rumeno-rjave in rjave. Slonica je olupila zgolj zrele sadeže, rumeno-rjave in rjave banane. Rumeno-rjave banane je olupila v 75 odstotkih primerov, rjave pa v 60 odstotkih primerov. Zelenih in zeleno-rumenih banan ni olupila, temveč jih je vedno pojedla kar cele. Vedênje so dokumentirali s snemanjem, hranili pa so jo njeni običajni oskrbniki.

Raziskovalna skupina je preverila tudi, kako na njeno lupljenje vpliva prisotnost ostalih slonov. Preden so slone spustili k hranjenju, so po tleh razporedili rumeno-rjave banane, torej tiste, ki jih slonica navadno olupi. Vendar v tem primeru ni olupila banan, temveč je vse pojedla cele, zgolj zadnjo banano si je olupila. 

Raziskovalna skupina sklepa, da se je slonica vedenja priučila od oskrbnikov in oskrbnic, saj ostali sloni v berlinskem živalskem vrtu ne znajo lupiti banan. Uporabo orodij so pri slonih sicer že zabeležili, pogosta je denimo uporaba vej za praskanje po hrbtu. Lupljenje banan je zgolj še eno zanimivo vedenje, ki zahteva natančno kontrolo rilca. Za boljšo predstavo si lahko posnetek njenega lupljenja banan ogledate na spletni strani prispevka.

 

O slonjem lupljenju banan je poročala Dora.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.