Pomanjkanje spanca ne škodi samo zdravju

Aktualno-politična novica
22. 6. 2018 - 7.05

O negativnem vplivu pomanjkanja spanca na zdravje vemo ogromno. Kvaliteten spanec je pomemben za regeneracijo, pravilno delovanje možganov in dobro počutje. Posledice pomanjkanja spanca so slabše kognitivne sposobnosti, kot sta pozornost in pomnjenje, slabše motorične sposobnosti, zmedenost, razdražljivost in manjša motivacija. Hkrati poveča možnost za nastanek bolezni, kot so srčni infarkt, kap, hipertenzija, debelost, diabetes in depresija.

Pomanjkanje spanca ima prek negativnega vpliva na zdravje ljudi tudi negativen vpliv na gospodarstvo. Avstralski raziskovalci in raziskovalke so v novi študiji, objavljeni v časniku SLEEP, ocenili, koliko je pomanjkanje spanca stalo Avstralijo v finančnem letu 2016-2017.

V prvem koraku so avtorji študije raziskali, kolikšen delež populacije ima težave s spanjem in hkrati težave z budnostjo več dni na teden. Te podatke so večinoma pridobili iz nacionalne ankete, opravljene leta 2016. Ugotovili so, da ima težave s spancem skoraj 40 odstotkov odraslih Avstralcev.

Vpliv pomanjkanja spanca na gospodarstvo so razdelili v dve kategoriji: na finančni in nefinančni del. K finančnim stroškom so šteli stroške zdravstvenega sistema, stroške, povezane z neformalno oskrbo izven zdravstvenega sistema, ustrezne stroške, povezane z nezgodami na delovnem mestu in v prometu, stroške zaradi zmanjšane produktivnosti ter stroške, povezane z dodatnimi socialnimi transferji in nižjimi davčnimi prihodki. K nefinančnim stroškom so uvrstili stroške zaradi slabše kvalitete življenja ter prezgodnje smrti. Tudi te posledice so finančno ovrednotili.

V svojih analizah so ugotovili, da so težave s spancem v finančnem letu 2016-2017 Avstralijo stale 45,21 milijarde ameriških dolarjev. Od tega jih je slabih 18 milijard padlo v kategorijo neposrednih finančnih stroškov, kar predstavlja 1,55 odstotka avstralskega bruto domačega proizvoda. Ostalih dobrih 27 milijard pa so uvrstili v kategorijo nefinančnih bremen, kar predstavlja 4,6 odstotka skupnega bolezenskega bremena.

Podobne težave kot Avstralija imajo tudi druge razvite države. Študija je pomembna, ker politika odločitve pogosto sprejema na podlagi ekonomskih vidikov. Če je jasno, da ima pomanjkanje spanca poleg vplivov na zdravje tudi negativne vplive na gospodarstvo, je reševanju te problematike lažje nameniti več sredstev.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness