PREHRANSKI DODATKI ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA

Aktualno-politična novica
5. 4. 2018 - 7.05

Raziskovalna skupina iz Colorada v reviji Nature Communications poroča o tem, da bi vsakodnevno uživanje molekule, imenovane nikotinamid ribozid, lahko pripomoglo k zdravju srca in ožilja.

V Znanstvenem britoffu smo že poročali, da ima kalorična restrikcija oziroma zmanjšan vnos kalorij v organizem lahko dobrodejne učinke na življenjsko dobo in zdravje. Vendar pa jo je treba izvajati premišljeno in nadzorovano, kar ni lahko, saj je kljub zmanjšanemu vnosu hrane treba poskrbeti za primeren vnos mikro in makrohranil. Prav tako se takšnega prehranskega režima ni lahko držati. Raziskovalci in raziskovalke zato iščejo alternativne načine, kako v telesu brez stradanja doseči podobno stanje, kot ga izzove kalorična restrikcija.

V zadnjem času so raziskovalne skupine preučevale mehanizme, ki se sprožijo med kalorično restrikcijo na modelnih organizmih, kot so miši. Identificirali so tudi molekule, s katerimi bi tovrstno stanje lahko dosegli brez stradanja. Ena izmed ključnih molekul pri procesih, ki se v telesu aktivirajo med kalorično restrikcijo, je nikotinamid adenin dinukleotid, na kratko NAD+. Gre za molekulo, ki je sicer del osnovnih metabolnih procesov, hkrati pa je tudi substrat encimov sirtuinov, ki so povezani s podaljšanjem življenjske dobe v v odvisnosti od stradanja.

Raziskovalna skupina iz Colorada je predhodno že preizkusila, kako uživanje nikotinamid ribozida, na kratko NR, ki je prekurzor molekule NAD+, izboljša kardiovaskularno zdravje ostarelih miši - rezultati so bili obetavni. Odločili so se, da molekulo nikotinamid ribozid preizkusijo še na ljudeh.

V študiji koloradskih znanstvenic in znanstvenikov so tako spremljali 24 oseb, od katerih jih je polovica šest tednov uživala nikotinamid ribozid, polovica pa placebo, nato pa še obratno. Izkazalo se je, da vsaj na kratek rok NR nima negativnih učinkov na zdravje. Osebam, ki so uživale NR, se je v povprečju nekoliko znižal krvni tlak, povišale pa so se jim ravni raznih molekul, povezanih z metabolizmom NAD+.

Molekula NR bi kot prehranski dodatek torej lahko na preprost način pomagala pri zaščiti srca in ožilja. Vseeno pa velja poudariti, da je bil čas jemanja NR v omenjeni študiji kratek in tudi število testnih oseb ni bilo veliko, zato bodo vsekakor potrebne dodatne raziskave, preden bomo zagotovo vedeli, ali je jemanje prekurzorjev NAD+ varno in učinkovito.

 

Za zdravo srce in ožilje skrbi Barbara.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.