Premalo vitamina A v otroštvu=Alzheimer na stara leta?

Premalo vitamina A v otroštvu=Alzheimer na stara leta?

Aktualno-politična novica
1. 2. 2017 - 7.05

Raziskovalna skupina s Kitajske je v znanstveni reviji Acta Neuropathologica objavila rezultate študije o povezavi med pomanjkanjem vitamina A v zgodnjem otroštvu in kognitivnim upadom pri starejših osebah.

Alzheimerjeva bolezen je napredujoča in zaenkrat še neozdravljiva bolezen, za katero so značilni propad nevronov in kopičenje plakov v možganih ter postopna izguba spomina in ostalih telesnih funkcij. Pomanjkanje vitamina A med nosečnostjo in kmalu po rojstvu lahko pripelje do nepravilnega razvoja tkiv in živčnih povezav, nova študija pa odkriva tudi povezavo s kasnejšim pojavom Alzheimerjeve bolezni.

Posledice pomanjkanja vitamina A med brejostjo miši so preučevali na njihovih potomcih. Po šestih mesecih spremljanja so - na sedaj že odraslih miših - izvedli spominski test vodnega labirinta. V njem so se slabše znašle miši, ki so bile v maternici izpostavljene pomanjkanju vitamina A. Če pa so vitamin dodajali novorojenim mišim, se te v odrasli dobi v spominskih sposobnostih niso prav nič razlikovale od drugih miši, ki so na svet prijokale z zadostno količino vitamina.

Poleg tega so v možganih odraslih miši, ki so v maternici in zgodnjem otroštvu trpele pomanjkanje vitamina A, zaznali povečano količino beljakovine amiloid beta in povečano ekspresijo genov, ki so odgovorni za njen nastanek. Amiloid beta se zaradi kopičenja v možganih združuje v večje plake, ki so značilni za Alzheimerjevo bolezen.

V drugem delu poskusa je 650 starejših posameznikov in posameznic iz različnih domov za ostarele opravilo krvne preiskave in test kognitivnih sposobnosti. Izkazalo se je, da ima 40 odstotkov starostnikov v krvi zmanjšan nivo vitamina A, kar 77,7 odstotkov sodelujočih s pomanjkanjem vitamina A v krvi pa je imelo blage do zmerne kognitivne motnje.

Porast Alzheimerjeve bolezni na Kitajskem povezujejo z vsesplošnim pomanjkanjem in revščino, v kateri so odraščali otroci po drugi svetovni vojni. Ti so bili zelo verjetno deležni tudi pomanjkanja vitamina A, ki morda botruje večji pojavnosti Alzheimerjeve bolezni v tej populaciji v današnjem času. Zato raziskava opozarja tudi na pomembnost pravočasnega nadomeščanja vitamina A pri novorojenčkih. Slovenski pediatri se trenutno soočajo s pomanjkanjem AD3 kapljic, ki za ogrožene dojenčke predstavljajo edino možnost nadomeščanja vitamina A. Trenutno na našem tržišču ni ustreznega nadomestila in posledice tega pomanjkanja bodo morda vidne šele čez vrsto let. Medtem pa pediatri in novorojenčki lahko samo - čakajo.

Manj težav zaradi pomanjkanja zdravil na slovenskem tržišču si želi Andrea.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.