Rabm kavo

Rabm kavo

Aktualno-politična novica
29. 4. 2020 - 7.05

Kava je eden izmed najbolj priljubljenih napitkov, hkrati pa najpogosteje uporabljan ter verjetno tudi najbolj varen stimulans na svetu. Nekatere raziskave pa so uživanje kave povezale s povečano verjetnostjo za srčno kap in druge srčno-žilne bolezni. Norveška raziskovalna skupina je preverila, kakšen vpliv ima način priprave kave na nastanek srčno-žilnih bolezni. Raziskava, ki so jo objavili v reviji European Journal of Preventive Cardiology, kaže, da ima filtrirana kava najmanj negativnih posledic na naše zdravje. 

Študijo so raziskovalci in raziskovalke izvedli z uporabo vprašalnikov, v katerih so preizkušance spraševali, ali sploh pijejo kavo in koliko skodelic kave popijejo na dan. Ugotovili so, da del sodelujočih kave sploh ne pije. Najbolj jih je zanimalo, na kakšen način pripravljajo kavo, pri čemer so ponudili možnost priprave nefiltrirane in filtrirane kave, k slednji pa so uvrstili tudi instant ter brezkofeinsko kavo.

Podatke so zbirali 18 let na vzorcu pet tisoč zdravih moških in žensk v starosti od 20 do 79 let. Pri raziskavi so upoštevali še podatke, kot so spol, starost, stopnja izobrazbe, ali preizkušanec kadi ali ne, holesterol ter trigliceride v krvi, sistolični krvni tlak, indeks telesne teže in leto testiranja. Te spremenljivke bi namreč lahko vplivale na povezavo med srčno-žilnimi boleznimi in uživanjem kave. 

Izkazalo se je, da pitje kave ni nevarna navada. Pravzaprav se raziskava nagiba k temu, da pitje filtrirane kave bolj ugodno vpliva na naše telo, kot če kave ne bi pili. Domnevajo, da je to posledica visoke vsebnosti antioksidantov v kavi, ki preprečujejo oksidacijo slabega LDL holesterola v naši krvi. Prav tako je uživanje kave povezano z manjšim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni, ki pogosto vodi v srčno-žilna obolenja. Uživanje filtrirane kave je bilo v raziskavi povezano z 12-odstotnim zmanjšanjem tveganja smrti zaradi srčno-žilnih bolezni pri moških in kar 20-odstotnim zmanjšanjem pri ženskah. Najnižjo umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni so zabeležili med uporabniki, ki spijejo od 1 do 4 skodelice filtrirane kave na dan. 

Filtrirana kava se je izkazala kot manj tvegana tudi v primerjavi z nefiltrirano kavo, med katere sodi tudi naša turška kava. Umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni in srčne kapi je bila namreč pogostejša pri uporabnikih nefiltrirane kave. Raziskovalci in raziskovalke predvidevajo, da je to verjetno zaradi substanc v nefiltrirani kavi, ki lahko vplivajo na povišanje holesterola. Uporaba filtra naj bi te substance odstranila in tako zmanjšala tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj. 

Tako je za ljudi, ki imajo povišano raven holesterola in želijo glede tega kaj ukreniti, bolje, da se izognejo uživanju nefiltrirane kave. Vsi ostali pa lahko pijemo svojo kavo brez slabe vesti, le da je bolje, če posežemo po filtrirani kavi.

 

Svoji jutranji nefiltrirani kavi se ne bo odpovedala Iza.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness