Rastline in žuželke v mestnem smogu

Aktualno-politična novica
15. 11. 2018 - 7.05

Današnji Znanstveni britoff posvečamo študiji, nedavno objavljeni v reviji Nature Communications, ki razkriva, kako povišane koncentracije dušikovega dioksida v zraku, primerljive s tistimi v mestnih središčih, vplivajo na rastline in rastlinojede žuželke. Rezultati kažejo, da dušikov dioksid v rastlinah vzbudi izločanje toksičnih obrambnih snovi, ki zavirajo rast žuželk. Onesnažen zrak tako s spremembo metabolizma rastlin negativno vpliva na združbe rastlinojedih žuželk.

Dušikov dioksid nastaja pri večini procesov izgorevanja fosilnih goriv in je zelo škodljiv za zdravje ljudi. Manj znano pa je, kako vpliva na rastline, ki ga lahko prevzemajo preko koreninskega sistema ali neposredno preko listov iz onesnaženega zraka. V omenjeni študiji so ugotovili, da privzem dušikovega dioksida preko listov testnih rastlin tobaka poveča produkcijo toksičnih obrambnih snovi, vključno z alkaloidi in nikotinom.

Tobačni črvi, ki so se hranili z rastlinami, izpostavljenimi onesnaženemu zraku, so imeli zmanjšano rast in reprodukcijo v primerjavi s tistimi v kontrolnem poskusu, kjer koncentracija dušikovega dioksida ni bila povečana. Upadanje števila žuželk pa zavira kroženje snovi in slabo vpliva na celoten ekosistem, v katerem žuželke igrajo pomembno vlogo.

Prav tako so v študiji pokazali, da tudi žuželke oziroma larve, ki se hranijo z listi, vplivajo na dogajanje v rastlini. Ob povišanem dušikovem dioksidu v zraku so ga listi rastline, na katerih so se hranili črvi, privzemali 40 odstotkov manj. Tako so žuželke omejile sposobnost vegetacije za zmanjševanje dušikovih spojin v onesnaženem zraku.  

Čeprav so se raziskovalci in raziskovalke osredotočali predvsem na dušikove spojine, pa njihova povečana koncentracija v mestih prihaja v paketu z drugimi gonili globalnih sprememb, kot je na primer ogljikov dioksid. Študije interakcij med rastlinami in žuželkami v spremenjenih oziroma onesnaženih okoliščinah so pomembne, saj nam pomagajo razumeti posledice, ki jih globalne spremembe prinašajo za okolje.

Prijetno dihanje vam želi Katarina

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness