Rastline proti glistam

Aktualno-politična novica
20. 4. 2017 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina v reviji PLOS Pathogens poroča o odkritju proteina, ki je pri modelni rastlini Arabidopsis thaliana odgovoren za obrambo proti parazitskim glistam.

Danes je sicer že dobro znano, da imajo tudi rastline kompleksen imunski sistem, vendar še ni prav podrobno raziskan. Omenjena študija je bila osredotočena na tisti del rastlinske obrambe, ki temelji na prepoznavanju rastlini tujih molekul.

Rastlinske celice na svoji površini izražajo posebne receptorje, ki spoznajo določen tip molekul, značilen za celo skupino sorodnih patogenih organizmov. Ob vezavi tuje molekule na receptor se v rastlinskih celicah aktivirajo različne signalne poti. Končni rezultat je obramba, ki je prilagojena na tip vsiljivca, denimo na virus ali škodljivo žuželko. Raziskovalci in raziskovalke so želeli identificirati rastlinske receptorje, ki bi aktivirali obrambo proti parazitskim glistam.

Znanstvena skupina je raziskavo izvedla tako, da so rastline najprej okužili z glistami in opazovali spremembe v izražanju rastlinskih genov. Na podlagi teh rezultatov so pripravili nabor rastlin, pri katerih so utišali izražanje izbranih genov, in sicer so pri posamezni rastlini preprečili izražanje posameznega gena. Rastline so nato zopet okužili z glistami in opazovali njihov odziv. Če se je rastlina slabše branila pred okužbo, je to pomenilo, da ima utišani gen pomembno vlogo pri obrambi in obratno.

Rezultati raziskave so pokazali, da je za obrambo proti glistam ključen gen, ki zapisuje protein NILR1. Po vsej verjetnosti gre za receptor, ki na površini rastlinskih celic prepoznava molekule, ki jih izločajo gliste. Tako je raziskava pripomogla k razumevanju rastlinskega imunskega odziva, hkrati pa imajo izsledki tovrstnih študij možne aplikacije tudi v kmetijstvu.

 

Z glistami se ne bi rada okužila Barbara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness