Sanjska aritmetika

Aktualno-politična novica
2. 3. 2021 - 7.05

Pozor, narod jutranji, matematika se seli tudi v sanjski svet! Ekipa raziskovalk in raziskovalcev je uspela vzpostaviti komunikacijo z osebki med njihovimi epizodami lucidnih sanj ter pridobila odgovore na enostavna matematična in splošna vprašanja tipa da – ne. Svoje ugotovitve so objavili v reviji Current Biology.

Sanje že tisočletja burijo domišljijo in tarejo duha glede tega, kako odslikavajo našo subjektiviteto – danes jih na primer razumemo kot eno od oken v globočine nezavednega. Čeprav se sanj težko spomnimo, se med osemurnim spancem zvrsti kar štiri do šest epizod sanj, ki skupaj trajajo tudi do dve uri. Lucidno sanjanje je posebna oblika te izkušnje, pri kateri sanjajoči pridobijo ali ohranijo določeno mero zavedanja, da se nahajajo sredi sna. Čeprav gre za razmeroma redek pojav, poznamo dva splošna načina, kako izkušnjo podoživljati pogosteje: lucidne sanje lahko induciramo iz čuječega stanja ali kar med sanjanjem. Lucidno sanjanje pogosteje spremljajo tudi nekatera bolezenska stanja, na primer narkolepsijo, ki pomeni okvarjen nadzor nad cikli budnosti in spanja.

Ne sanjamo samo med fazo spanja REM
 / 12. 4. 2017

Raziskovalna ekipa je rekrutirala skupino rednih lucidnih sanjavk in sanjavcev ter po merjenju možganske aktivnosti najprej potrdila, da zares spijo. V REM-fazi spanja, ko je možganska aktivnost sicer najbolj podobna čuječemu stanju, so se nato zgodile sanje; če je preiskovanka oziroma preiskovanec doživljal lucidne sanje, je to sporočil s trikratnim premikom zrkel na levo in desno. Raziskovalci in raziskovalke so jim nato postavljali enostavna matematična vprašanja, na primer “Koliko je ena plus dve”, in sicer ustno ali v Morsejevi abecedi. Osebe so odgovarjale na vnaprej dogovorjeni način – z mežikanjem ali enostavno mimiko.

Ekipi je uspelo pridobiti precej uporabnih odgovorov, najvažnejše pa je bilo, da so sanjavce in sanjavke po končanem poskusu hitro zbudili, da bi s tem pridobili ustno pričevanje o njihovem doživljaju. Pogosto so se podrobnosti do takrat že izgubile, nekateri pa so poročali o predmetih v sanjah, na primer utripajočih lučeh, ki so jim posredovali zastavljena vprašanja, ali pa jih je izpraševal glas po radiu. Raziskovalno ekipo namreč zanima, kako se lahko akumulirani spomini in dogovori, ki so bili sklenjeni pred poskusom, manifestirajo v sanjah, ko so nekatere oblike zavestne aktivnosti na različne načine okrnjene. S podobnimi poskusi bi lahko dodatno raziskali koordinacijo možganskih centrov med različnimi oblikami sanjanja in povezavo z ohranjanjem zavesti med različnimi stadiji spanja. Vsekakor je težko oceniti doprinos notranjega fiziološkega in psihološkega dogajanja v telesu k opaženim izidom, zato bo treba pridobljene podatke smiselno vključiti v dosedanje razumevanje spanja.

Po radiu se vam oglaša Luka.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.