Šarmantno osivele matične celice

Aktualno-politična novica
24. 5. 2023 - 8.05

V tem jutru boste izvedeli, da niso skrbi tiste, ki nam povzročajo sive lase, ampak so to odrasle matične celice. 

V znanstveni reviji Nature smo zasledili članek o doslej nesluteni plastičnosti matičnih celic. Mednarodna raziskovalna skupina je izvedla raziskavo, s katero so na novo razložili proces sivenja las. 

V lasnem mešičku se nahajajo melanociti – to so kožne celice, ki vsebujejo naravni pigment melanin. Melanociti obstajajo v dveh oblikah. Prva oblika so melanocitne matične celice, ki so se sposobne preoblikovati v zrele melanocite. Nahajajo se v zarodnem delu mešička. Druga oblika so zreli razvejani melanociti, ki lasem dajejo barvo. Nahajajo se v rastnem delu mešička.

Pretvarjanje matičnih celic v specializirane celice imenujemo celična diferenciacija. Proces ne poteka samo v lasnih mešičkih, ampak tudi drugod, denimo v kostnem mozgu, kjer iz krvnih matičnih celic nastajajo vse krvne celice. Posebnost je obraten proces, ko se že specializirane celice dediferencirajo, torej vrnejo v prvotne matične celice. Znanstveniki in znanstvenice so v dotični študiji s pomočjo genskega označevalca prvič pokazali, da se lahko melanociti tudi dediferencirajo. 

Če so doslej domnevali, da lasje osivijo, ker se melanocitne matične celice zaradi starostnih poškodb genetskega zapisa same izločijo, so sedaj prišli do drugačne razlage. Melanocitne matične celice nikamor ne izginejo, ampak obtičijo na prvotni stopnji brez sposobnosti pretvorbe v zrele melanocite, ki lasem dajejo pigment.

Pospešeno izpadanje las sprva spodbuja rast novih las, kar zahteva pogostejši potek dvosmernega procesa pretvarjanja melanocitov. Sčasoma se celice utrudijo in obtičijo brez sposobnosti pretvorbe iz ene oblike v drugo. V nadaljevanju raziskave so zato miši izpostavili okoliščinam, ki povzročajo izgubo las – UV sevanju, protitumornemu zdravilu in depilaciji oziroma puljenju las. Raziskovalci in raziskovalke so potrdile ugotovitve sorodnih študij – pogosta potreba po regeneraciji melanocitov skozi čas povzroči osivelost las. 

Svojim celicam počitka ne privošči Andrea.

 

Vir fotografije: Creative Commons: Cheveux gris sur l'arrière de la tête

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.