Še ena pomanjkljivost pomanjkanja spanca

Aktualno-politična novica
29. 10. 2021 - 8.00

Upam, da ste se danes dobro naspali. Namreč, že sami lahko opazimo, da pomanjkanje spanca močno vpliva na zbranost, učenje, pogovor ter druge kognitivne sposobnosti. Raziskovalci in raziskovalke iz tehnološkega inštituta v Massachusettsu pa v reviji Scientific reports poročajo, da lahko razlike v količini spanca močno vplivajo tudi na naš nadzor hoje.

Za sodelovanje v poskusu je raziskovalna skupina povabila 30 prostovoljcev, študentov in študentk iz univerze v São Paulu. Na začetku poskusa so vsi dobili pametne ure, s katerimi so najprej 14 dni spremljali svoj normalen ritem spanja in dejavnosti. S temi informacijami je raziskovalna skupina lahko določila njihove naravne vzorce spanja. 

Na štirinajsti dan so vsi preizkušanci in preizkušanke prišli v laboratorij na test hoje na tekaški stezi. Skupino desetih naključno izbranih študentk in študentov pa so že večer pred testom povabili v svoj spalni laboratorij, kjer so jih prosili, da ostanejo budni vso noč. Ta skupina je namreč predstavljala njihov vzorec za preučevanje akutnega pomanjkanja spanca. Na testu je raziskovalna skupina preizkušancem in preizkušankam naročila, naj svoj ritem hoje uskladijo z ritmom metronoma – naprave, s katere udarci lahko določamo tempo. Pomanjkanje spanja je namreč povezano z nižjo aktivnostjo v delih možganov, ki vplivajo na naš čas odzivnosti na določen dražljaj. Ob pomanjkanju spanca je tako težje slediti ritumu metronoma. 

Raziskovalna skupina je med testom zelo počasi dvigovala in spuščala hitrost udarcev metronoma, ne da bi preizkušanci in preizkušanke to opazili. S pomočjo kamer so posneli njihovo hojo in natančno preučili trenutek, ko se je njihova peta dotaknila tekaške steze v primerjavi z udarcem metronoma. Opazili so, da so bile napake pri sledenju ritmu opazno večje pri ljudeh z akutnim pomanjkanjem spanja. 

Tudi pri primerjavi tistih, ki so noč pred testom lahko prespali, je prišlo do pomembnih razlik. V raziskavi so namreč prišli do zaključka, da manj kot je študentka ali študent spal, manj nadzora je imel pri hoji. Njihov povprečen čas spanja je bil 6 ur na noč, medtem ko je priporočljivo spati osem ur. Na testu hoje so se veliko bolje odrezali tisti, ki so svoj primanjkljaj spanca med tednom nadomestili z daljšim spanjem ob koncu tedna in prostih dneh. 

Če si torej ne moremo zagotoviti idealnih osem ur spanca, bi te zamujene ure morali čim bolj redno dopolnjevati z dodatnimi urami spanca, kadar je le to mogoče. 

 

Upravičen razlog za daljši spanec je dobila Iza.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.