Skrivnostni organizmi pod Antarktiko

Aktualno-politična novica
17. 2. 2021 - 7.05

V znanstveni reviji Frontiers in marine science je bil nedavno objavljen članek o novoodkritih živalih pod ledeniki na Antarktiki. Raziskovalna skupina je skozi Filchnerjevo ledeno ploščo na Antarktiki zvrtala luknje z namenom vzorčenja sedimentov morskega dna in ob tem naletela na nenavadne organizme

Naše poznavanje organizmov v morju pod ledenimi ploščami je zelo omejeno na opazovanja skozi luknje v ledu. Trenutna teorija o podledeniških organizmih pravi, da se raznovrstnost organizmov sorazmerno manjša skupaj s hranili, ki so na voljo. Spreminjajo se tudi vrste organizmov glede na to, s čim se prehranjujejo. Višje, bližje površju vode, se nahajajo pritrjeni organizmi, ki filtrirajo vodo in jedo v vodi suspendirane delce. Tam imajo namreč več virov hrane, saj se na površju zadržuje fitoplankton, ki ga v globlji vodi ne najdemo zaradi pomanjkanja sončne svetlobe. Globlje pod vodo pa lahko najdemo samo še razkrojevalce in mobilne predatorje.

Uporabili so metodo, ki kombinira vrtanje in vročo vodo ter slikali tla s kamero GoPro. Pri eni izmed lukenj so prišli do dna in poskusili odvzeti vzorec sedimenta, vendar so ob tem trčili ob skalo, polno bentoških organizmov. Na njej je bilo veliko različnih vrst spužev in filamentoznih organizmov, ki jih zaradi slabe kakovosti fotografij niso znali sistemsko uvrstiti. Prepričani pa so, da so suspenzijski prehranjevalci, kar pomeni, da jedo trdne delce, ki plavajo v vodi.

Nepremičnih organizmov, ki filtrirajo vodo tako globoko pod ledeniki, prej še niso zasledili. Takšni organizmi se namreč raje zadržujejo ob močnih tokovih bližje površju, kjer je tudi več virov hrane. Ta združba pa se nahaja kar 1000 kilometrov stran od najbližjega vira fotosinteze, zato dejansko še vedno ne vemo, s čim se prehranjujejo najdeni organizmi ter kako močno nanje vpliva taljenje ledenikov. Očitno moramo morsko dno pod ledeniki še bolje spoznati, saj je prav to odkritje sprožilo mnoge dvome o teoriji o tamkajšnjih ekosistemih.

 

V ledenike bo luknje zvrtala Dora.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness