Svetovni med

Aktualno-politična novica
15. 11. 2017 - 7.05

Raziskovalke in raziskovalci z Univerze v Neuchatelu v Švici so v reviji Science objavili rezultate analize skoraj 200 vzorcev medu s celega sveta na prisotnost pesticidov. Globalna študija je pokazala, da so čebele kronično izpostavljene pesticidom iz skupine neonikotinoidov, ki slabo vplivajo na njihovo zdravje.

Neonikotinoidi so trenutno najbolj pogosto uporabljena skupina insekticidov po svetu. Rastline jih prevzamejo v svoja tkiva in tako se razširijo po vseh delih rastline ter dosežejo tudi cvetove, kjer se z njimi srečajo opraševalci. Koncentracije pesticidov, ki jih lahko najdemo v medu, predstavljajo vpogled v vseprisotnost pesticidov v okolju.

V omenjeni študiji so analizirali 198 vzorcev medu iz celega sveta na prisotnost petih najpogosteje uporabljenih neonikotionoidov. Vsaj enega izmed njih so zasledili v 75 odstotkih vzorcev medu, dva ali več v 45 odstotkih vzorcev in v 10 odstotkih štiri ali pet vrst preučevanih pesticidov. Ti so bili bolj pogosto in v višjih koncentracijah prisotni v vzorcih iz Severne Amerike, Azije in Evrope. Prisotnost posameznih vrst pesticidov se je ujemala z geografsko razširjenostjo njihove uporabe v kmetijstvu.

Izmerjene koncentracije v medu pa niso presegale meje določene v evropski ali ameriški regulativi in s tem uživanje medu ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi. So pa v 50ih odstotkih vzorcev medu koncentracije pesticidov dosegle vrednosti, ki negativno vplivajo na opraševalce, njihovo vedenje in učinkovitost pri nabiranju hrane. Hkratna izpostavljenost več pesticidom, ki je pri čebelah pogosta, pa ima predvidoma bolj škodljiv vpliv kot seštevek škodljivosti posameznih pesticidov.

Študija predstavlja globalen opis situacije, ki kliče pa ponovnem premisleku o koristih in tveganjih, ki jih prinaša uporaba takšnih pesticidov. Ti zagotovo niso edina nevarnost za čebele, kaže pa, da so eden od vzrokov za njihove težava, in po vsej verjetnosti pomemben.

Z medom se je sladkala Katarina

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

bzzz bzzz bzzzz

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.