Tabletko prav vsem!

Tabletko prav vsem!

Aktualno-politična novica
6. 11. 2020 - 7.05

Raziskava, ki je bila pred kratkim objavljena v reviji eLife, predstavlja razvoj učinkovite in do sedaj najhitrejše presejalne metode za opazovanje vpliva malih molekul na semenčice in njihov fenotip.

Načrtovanje družine je ena izmed najpomembnejših strategij, ki bi jo Združeni narodi radi uporabili pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja iz Agende 2030. A očitno je, da dokler celotna odgovornost načrtovanja družine sloni na ženskah, o učinkovitem planiranju ni smiselno govoriti. Poročilo Inštituta Guttmacher poroča, da  214 milijonov žensk v državah v razvoju nima dostopa do kontracepcije, to pa vodi do 89 milijonov neželenih zanositev in 48 milijonov splavov letno.     

Zakaj še nimamo hormonske kontracepcijske metode za moške?
 / 10. 3. 2017

Raziskovalna skupina z Univerze v Dundeeju ugotavlja, da učinkovite moške kontracepcije še ne poznamo, zlasti zaradi pomanjkanja metode za opazovanje odziva semenčic na zdravila in zaradi pomanjkanja potrjenih ciljnih mehanizmov za začasno in reverzibilno ustavitev moške plodnosti. To neznanje izhaja predvsem iz nepoznavanja mehanizmov delovanja semenčic kot takih. 

Že same lastnosti semenčic otežujejo razvoj učinkovine, ki bi zaustavila njihovo funkcijo. Raziskovalke in raziskovalci menijo, da bi bila možna tarča motnja v gibljivosti semenčic, ki je dokazano učinkovita strategija, saj je veliko moških zaradi tega neplodnih. Druga možnost je uvedba motnje, ki bi povzročila zaustavitev enega izmed pomembnih celičnih procesov pri oploditvi.

Eden najpomembnejših procesov pri oploditvi jajčeca s semenčico je akrosomska reakcija. Ta omogoča prodor semenčic skozi zunanjo membrano jajčeca, ki nastaja med ovulacijo. Raziskovalna skupina se je tako odločila, da bo opazovala dva glavna pojava pri učinkovanju malih molekul na semenčice: potek akrosomske reakcije in hitrost gibanja spolnih celic. 

Raziskovalci in raziskovalke so razvili robotiziran postopek opazovanja fenotipa semenčic, ki v prvi stopnji obsega modul za gibalno analizo na osnovi slikanja za preverjanje hitrosti, v drugi pa modul za pretočno citometrijo za preverjanje stopnje poteka akrosomske reakcije in zmožnost preživetja celic. Pretočna citometrija omogoča analizo posamezne celice, ki fluorescira ali ukloni svetlobo, kar nato zazna detektor, ki lahko zato loči med celicami različnih fenotipov.

Tako so presejalno analizirali učinek 12000 različnih učinkovin iz najbolj obširne zbirke zdravil, ki so bila do sedaj testirana ali izbrana kot potencialna moška kontracepcija. Razvita tehnologija odpira možnost pospešenega razvoja moške kontracepcije, denimo s spremenjeno uporabo že obstoječih zdravil, identifikacijo novih tarč za učinkovine in presejalno analizo knjižnic zdravil.

Pravice vsakega do odločanja o svojem telesu zagovarja Dunia.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness