Trgovci s peskom

Aktualno-politična novica
20. 12. 2021 - 8.00

Skupina znanstvenikov in znanstvenic iz Združenega kraljestva in Kambodže je v septembru objavila študijo o kopanju peska na spodnjem delu reke Mekong v Kambodži. Članek opisuje štiriletno raziskavo, v kateri so podali oceno o količini izkopanega peska. Dobljeni izračun ekstrakcije peska presega uradno državno oceno za kar triinpolkrat. Delo so objavili v reviji Earth Surface Dynamics.

Reka Mekong je ena glavnih vodnih žil na jugovzhodu Azije. Je pomembna prometnica, prebivalce oskrbuje z vodo in  predstavlja obilen vir rečnega sedimenta oziroma peska. V zadnjih letih se je potreba po tej skoraj samoumevni dobrini močno povečala. Porast pripisujejo predvsem želji po hitri urbanizaciji, rasti prebivalstva ter zasipavanju in pridobivanju novih obdelovalnih površin. Reka Mekong sicer letno nanaša nov sediment, vendar ne zadosti manku, ki ga z izkopavanjem ustvarja človek. Odstranjevanje peska iz rečne struge in njene okolice lahko povzroči rušenje rečnih bregov, spremembe v rečni biodiverziteti in pogostejše vdore plime ter s tem povezano zasoljevanje rečne delte. 

Spreminjanje količine sedimenta v strugi reke Mekong je raziskovalna skupina opazovala med leti 2016 in 2020. Pomagali so si s satelitskimi posnetki, na katerih so spremljali predvsem tovorne ladje, ki so prevažale pesek. Te tovornjače imajo odprt tovor in so dovolj velike, da jih zazna 5-metrska resolucija satelita. Da bi se izognili privezanim in mirujočim ladjam, so v raziskavo vključili samo tiste ladje, ki so bile od obale oddaljene več kot sto metrov. Vsako leto je bilo na reki Mekong več tovornjač s peskom. Z opazovanjem lokacije ladij so lahko določili območja na reki, kjer se tovornjače najpogosteje zadržujejo. Tako so opredelili kraje, kjer je izkopavanje rečnega peska najbolj intenzivno. 

Na mestih, kjer so pogosteje zaznali tovornjače s peskom, so izvedli tudi topografske raziskave in jih primerjali s preteklimi posnetki teh območij. Ugotavljali so, kako se na območjih intenzivnega izkopavanja spreminja morfologija oziroma površje. Zaključili so, da so to območja, kjer Mekong letno odloži največ sedimenta, tudi do 10 megaton letno. Vendar ljudje na tem območju zaradi hitre urbanizacije kopljejo pesek v količinah, ki lahko presegajo 50 megaton letno. 

Intenzivno kopanje peska, ki smo mu priča na reki Mekong, lahko povzroči resne spremembe v lokalni hidrodinamiki in stabilnosti sedanjih kanalov. Take spremembe pa bi lahko resno ogrozile naravne habitate, stabilnost tamkajšnje infrastrukture in kmetijske pridelovalne površine.  

S peskom za zdaj še ne trguje Lea.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.