Tvegana zdravila in migracije ptic

Tvegana zdravila in migracije ptic

Aktualno-politična novica

Raziskava ameriških raziskovalcev, objavljena v JAMA Neurology, odkriva, da je uporaba antiholinergičnih zdravil povezana z atrofijo možganov pri starejših odraslih. Holinergični sistem v možganih je povezan s spominom ter z izvršilnimi sposobnostmi, kot sta načrtovanje in sklepanje. Antiholinergična zdravila so tista, ki zavirajo delovanje tega sistema, med njimi pa so antidepresivi, zdravila proti slabosti, zdravila za zdravljenje inkontinence in številna druga.

Že dlje časa je znano, da uporaba antiholinergikov predstavlja dejavnik tveganja za kognitivni upad in razvoj demence. Skupino ameriških raziskovalcev pa je zanimalo, ali se te povezave odražajo tudi v možganih.

Ameriški raziskovalci so pregledali rezultate iz mednarodne študije, v kateri več let spremljajo več sto starejših odraslih. Ugotovili so, da imajo tisti, ki uporabljajo antiholinergična zdravila, slabše izvršilne sposobnosti in spomin ter da pogosteje razvijejo demenco. Spremembe so našli tudi v možganih, in sicer je bila uporaba teh zdravil povezana z atrofijo možganov in slabšim metabolizmom glukoze.

Na podlagi te raziskave še ni možno sklepati o vzročni povezanosti, saj je šlo zgolj za korelacijsko študijo. Avtorji kljub temu na podlagi kopice dokazov o negativnih učinkih teh zdravil priporočajo previdnost pri njihovi uporabi.

 

V reviji Biology Letters sta raziskovalka in raziskovalec iz Nizozemske objavila članek o trajanju neprekinjenega leta črnoglavega muharja preko Sahare. Osemdeset osebkov sta opremila z napravami za zaznavanje lokacije ter senzorji za svetlobo in temperaturo. Na podlagi meritev sta zaključila, da črnoglavi muhar preko Sahare leti od 40 so 60 ur brez postanka.

Dvakrat na leto več kot dva milijona ptic pevk leti preko Sahare. Zaradi njihove majhnosti in številčnosti so mnoga vprašanja o potovanju še neodgovorjena. Črnoglavi muhar je na poti prav zdaj, v podsaharsko Afriko pa prispe med 5. aprilom in 10. majem. V času migracije v podsaharsko Afriko in nazaj ga redno srečamo tudi pri nas.

 

Društvo študentov biologije organizira prvo konferenco bioloških znanosti, ki se bo zgodila 23. septembra na Biotehniški fakulteti. K sodelovanju vabijo vse študente dodiplomskih, podiplomskih in doktorskih študijev s področja naravoslovja, da sodelujejo s predstavitvami svojih raziskav. Rok za prijavo prispevkov je 30. junij. Več o dogodku si lahko preberete na spletnem naslovu Biosfera.

 

O škodljivih zdravilih in neuničljivih pticah sva poročala Andraž in Urša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.