Usklajene ribi ribice

Aktualno-politična novica
6. 1. 2022 - 8.00

Nemška raziskovalna skupina je v znanstveni reviji Current Biology nedavno poročala o nenavadnem protiplenilskem vedenju ribe Poecilia sulphuraria. Opazili so namreč, da na tisoče rib sodeluje pri usklajenem ustvarjanju valov, kar jim pomaga pri obrambi pred pticami plenilkami.

Poecilia sulphuraria je majhna sladkovodna riba, ki jo najdemo v mehiških rekah blizu žveplenih vrelcev. Njeni najpogostejši plenilci so ptice, predvsem vodomci in pitangusi, ki se z njo prehranjujejo. Ribe so zato razvile posebno strategijo obrambe, pri kateri jata rib usklajeno zaplava navzdol in z zadnjimi plavutmi ustvari val, ki potuje proč od plenilca. Tako ga zmedejo in mu zmanjšajo možnosti uspešnega napada.

Raziskovalci in raziskovalke so dve leti spremljali odnos med ribami in njihovimi plenilci. Zabeležili so 945 ptičjih napadov, pri katerih sta jih zanimala uspešnost napada ter število nastalih valov, merili pa so čas med enim in drugim zaporednim napadom. Zabeležili so tudi, ali so ribe napadli vodomci ali pitangusi ter primerjali njihov način napada in odziv na valove. 

Ugotovili so, da način lova vpliva na število valov. Ribe ob napadu vodomcev sprožijo več zaporednih valov, saj se ti med lovljenjem sprehajajo v vodi. Pitangusi pa se je le rahlo dotaknejo s kljunom, zato ribe začutijo le manjši dražljaj. Tako ob njihovem napadu običajno sprožijo le en val. Prav tako je število valov predvsem pri pitangusih močno vplivalo na pogostost napadov. Valovanje je namreč izrazito poslabšalo uspešnost napada, saj so morali počakati, da se vodna gladina umiri, ali poiskati drug plen. Nastanek valov podaljša čas med prvim in drugim napadom, kar zmanjša skupno število napadov. 

Raziskovalna skupina sklepa, da ustvarjanje valov sploh ni namenjeno pobegu, saj se ribe ob tem dejansko ne potopijo dovolj globoko, da bi lahko plenilcu ubežale. Z ustvarjanjem valov ga le zmedejo in prestrašijo, zato ta strategija služi predvsem obrambi. Kaj natanko pri valovanju zmoti plenilca, pa bo znanstvena skupina še bolje raziskala v prihodnje.

 

Z ribami je valovala Dora.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness