V Robota zaupamo!

Aktualno-politična novica
19. 1. 2021 - 7.05

Ste se kdaj vprašali, če bi sami zaupali robotu pri opravljanju naloge, ki jo ponavadi asociiramo z ljudmi? Bi mu morda zaupali z načrtovanjem vaših popolnih počitnic na Baliju? Na to vprašanje je želela odgovoriti znanstvena ekipa z univerze v Ulmu, ki je svoja spoznanja objavila v reviji International Journal of Social Robotics

V sklopu raziskave so znanstvenice in znanstveniki preučevali, kako verbalna in neverbalna komunikacija robota vplivata na človekovo raven zaupanja med interakcijo z robotom. Pri tem so pogovor med človekom in robotom opazovali v dveh specifičnih scenarijih, in sicer med opravljanjem naloge potovalnega agenta in med klepetom. Izkazalo se je, da so testne osebe bolje sprejele robota v vlogi potovalnega agenta kot v vlogi preprostega sogovornika.

Pomemben vpliv na zaupljivost človeka pa so poleg vsebine pogovora imeli še trije vidiki: samoiniciativa in pogled robota ter potek vsebine pogovora. Ljudje so med klepetom bolj zaupali robotu, ki je s človekom ves čas ohranjal očesni stik, saj ta v ljudeh vzbuja občutek pozornosti s strani sogovornika. Med načrtovanjem počitnic pa je veljalo ravno obratno: subjekti so v tem primeru raje videli, da robot naključno preusmerja svoj pogled v različne smeri.

Tudi samoiniciativnost robota je imela očiten vpliv na človekovo zaupanje, vendar le v primeru načrtovanja počitnic. Pri tem je bil zelo pomemben tudi vrstni red vsebine dialoga. Kadar se je pogovor začel s klepetom, so udeleženci in udeleženke raziskave namreč robotu bolj zaupali, kadar so temo pogovora sami preusmerili na potovanje. V primeru, ko je bila njihova prva interakcija z robotom povezana z načrtovanjem počitnic, pa so bile testne osebe do robota bolj zaupljive, če je ta pogovor načel sam.

Stopnjo zaupanja udeležencev in udeleženk je znanstvena ekipa pridobila s pomočjo standardiziranih vprašalnikov. Te so subjekti izpolnili štirikrat: pred prvo interakcijo z robotom, po obeh dialogih ter po končanem eksperimentu. Ker uporabljen robot sam ni dovolj avtonomen, da bi bil sposoben naravnega pogovora, so testne osebe med eksperimentom sledile že vnaprej pripravljenim scenarijem. 

Predstavljena študija je precej pomembna, če bi želeli v prihodnosti humanoidne robote vključiti v naš vsakdan. Ker pa se roboti kot del naše družbe zaenkrat slišijo precej znanstvenofantastično, je namesto robota z vami o zaupanju raje poklepetala vajenka Rebeka.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.